Artikeln innehåller reklamlänkar

Ny behandling fick Malins rosacea att försvinna

Ny behandling fick Malins rosacea att försvinna
Malin drabbades av rosacea som 22-åring och har försökt komma till rätta med sin blossande och fnasiga hy sedan dess. Foto: Stefan Nilsson

Malin drabbades av rosacea som 22-åring och har försökt komma till rätta med sin blossande och fnasiga hy sedan dess. Foto: Stefan Nilsson

Hudsjukdomen rosacea debuterar vanligen efter 30, men Malin Schulz, som i dag är 44, fick sina första symtom redan när hon var 22. Sedan dess har hon prövat både receptfria och receptbelagda läkemedel i hopp om att de ska hjälpa mot den blemmiga och fnasiga hyn.

Men det är inte mycket som har haft effekt, förutom salvan Soolantra som innehåller den verksamma substansen Ivermektin, samt det mycket potenta läkemedlet Roaccutan. I övrigt har Malin dammsugit marknaden i jakt på preparat som skulle kunna fungera.

Läs också: Rosacea kan öka risken för alzheimer

– Roaccutan har väldigt allvarliga biverkningar och jag skulle aldrig drömma om att ta den medicinen igen. Jag har kastat tusentals kronor i sjön eftersom i princip ingen av alla de crèmer jag beställt på nätet har fungerat, säger Malin, som bor tillsammans med sin man Johan och sonen Marcus i Sälen där hon arbetar som gruppträningsinstruktör, yogainstruktör och personlig tränare.

 

Testa ett serum från Elixir Cosmaceuticals (länk till Apprl) som motverkar rodnad i huden, som kan förekomma vid rosacea. Innehåller bland annat grönt te och hyaluronsyra. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Testa ett serum från Elixir Cosmaceuticals som motverkar rodnad i huden, som kan förekomma vid rosacea. Innehåller bland annat grönt te och hyaluronsyra.

Arbetsmiljön på gymmet, där man har luftkonditioneringen på för jämnan, är inte optimal för en person med rosacea.

– Luften gör min hud torr och fnasig och jag får ständigt smörja in mig, säger Malin.

Förra hösten fick hon rådet att testa Juvederm Volite, en behandling där hyaluronsyra injiceras på flera punkter i hudens vävnad som på så vis får en rejäl fuktboost.

Läs också: Rosacea – vitt vin kan öka risk för sjukdomen

– Jag hade inte alls förväntat mig att behandlingen skulle ha en positiv effekt på rosacean. Jag ville bara att huden skulle fuktas upp ordentligt, men jag märkte ganska omgående att rodnaden minskade och att kvisslorna försvann. Huden fick en lyster som jag inte upplevt sedan rosacean bröt ut. Att äntligen få känna sig fin i hyn och slippa sminka över alla blemmor med täckande foundation var en underbar känsla, säger Malin som fick sina första injektioner i november förra året.

Påverkar psykiskt

Efter ett par veckor märkte hon hur rodnaden gick ner och kvisslorna liksom drunknade i den fuktbombade huden. Även maken, svärmor och väninnorna såg förändringen och berömde Malin för att hennes hy blivit så bra.

Att få känna sig fin har en positiv inverkan mentalt, vilket aldrig får underskattas, menar Malin som inte längre drar sig för att visa sig ute bland folk, även utan smink. Hon tycker att behandlingen är så bra att den borde subventioneras av landstingen.

 

Rosacea eller vuxenakne? Testa Jan Marinis (länk till Apprl) lotion som återfukta med en kombination av verksamma syror. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Rosacea eller vuxenakne? Testa Jan Marinis lotion som återfukta med en kombination av verksamma syror.

Malin före behandlingen. Foto: Privat.

Malin före behandlingen. Foto: Privat.

Läs också: De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

– Det tror jag är något som alla skulle vinna på i längden. Många upplever sina problem som så svåra att de sjukskriver sig och stannar hemma eftersom de inte vill visa sig ute. Jag tror att det kan gå så långt att man utvecklar en social fobi, säger hon.

För Malin, som dessutom lider av multipel skleros (ms), är det extra skönt att äntligen ha hittat en helt ofarlig behandling som fungerar och som inte ger några biverkningar.

Hon är tacksam mot kompisen som tipsade henne ombehandlingen och även mot sjuksköterskan Jenny Andersson på Art Face i Stockholm som utförde ingreppet.

– Jag känner mig betydligt gladare i dag när jag inte tvingas ge akt på min hy hela tiden. Det syns att huden mår bra. Och rosacean håller sig i schack, säger Malin.

Läs också: Så mycket yngre blir din hud när du tränar

För dig som har rosacea: Cliniques Redness Solution är en oljefri primer med SPF samt gröna pigment som balanserar hudens röda toner. Innehåller lugnande probiotika.

När Jenny Andersson började använda hyaluronsyran hade hon ingen aning om att den skulle kunna hjälpa mot rosacea.

– Tanken är att ge huden en ordentlig fuktboost så att hyn återfår sin lyster. Att den dessutom visade sig ha effekt på rosacea var en bonus som jag inte hade kunnat förutse, säger hon.

 

För dig som har rosacea: Cliniques Redness Solution (länk till Apprl) är en oljefri primer med SPF samt gröna pigment som balanserar hudens röda toner. Innehåller lugnande probiotika. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Hyaluronsyran injiceras på utvalda punkter i ansiktet. Hela ingreppet tar bara ett par minuter. Det tar mellan två och tre veckor innan full effekt uppnåtts och en behandling räcker i cirka nio månader. Efter det rekommenderar Jenny Andersson en påfyllnad hos en certifierad klinik för att problemen inte ska återkomma.

Malin har redan bestämt sig för att boka in en behandling till. Hon tänker inte riskera att få tillbaka sin rosacea.

Läs också: 5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

– Jag är äntligen nöjd med min hud för första gången på över 20 år.

Vad det kostar? Från 3 800 kronor och uppåt. Men även om behandlingen är långt ifrån gratis rekommenderar Malin andra som lider av rocasea att pröva den, om ekonomin tillåter det.

– Visst kostar det, men med tanke på hur fin min hy blivit är sprutorna värda vartenda öre.

Återfuktar huden

Sjuksköterskan Jenny Andersson förklarar att hyaluronsyran, som egentligen är en sockermolekyl, är helt ofarlig och finns naturligt i huden, men bryts ner i takt med att vi blir äldre.

Jenny Andersson, sjuksköterska.

Jenny Andersson, sjuksköterska.

Hon har grubblat en del på hur det kan komma sig att den har en så positiv effekt på rosacea och kommit fram till att inflammationen troligtvis hämmas när huden återfuktas.

Läs också: Torr och kliande vinterhud? Här är specialisternas bästa tips!

– Hyaluronsyran återfuktar torr och flagig hud samt slätar ut skrovlig och knottrig hud och jämnar på så vis ut ojämnheterna, säger Jenny.

– Jag kan aldrig lova en person som har rosacea att det hjälper, men de som testat upplever att deras hy blivit bättre av behandlingen.

Dermaceutic K Ceutik är en ansiktscreme som motverkar rodnad samtidigt som den har SPF 50 och skyddar mot solens strålning. Perfekt vård efter en behandling i ansiktet

Så behandlar man rosacea

  • Volite –  injektionsbehandling med hyaluronsyra.
  • Crèmer – till exempel Rozex, Rozasol, Finacea, Soolantra (receptbelagd)
  • Antibiotika med tetracykliner
  • Laserbehandling (IPL)

 

Skydda din känsliga hy! Dermaceutic K Ceutik (länk till Apprl) är en ansiktscreme som motverkar rodnad samtidigt som den har SPF 50 och skyddar mot solens strålning. Perfekt vård efter en behandling i ansiktet. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

 

Vad är rosacea?

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som ger utslag och rodnad i ansiktet. Den drabbar omkring 10 procent av den vuxna befolkningen. Vanligast är att den debuterar i 30-årsåldern, även om man kan drabbas både tidigare och senare i livet. Varför vissa drabbas och vad som triggar igång sjukdomen är inte helt klarlagt, men stress tros vara en utlösande faktor, liksom solljus, alkohol och starkt kryddad mat. Ofta sitter hudförändringarna mitt i ansiktet – i pannan, på näsan, kinderna eller hakan – och ibland blir huden runt ögonen röd och irriterad. Rosacea förväxlas ibland med akne och drabbar något fler kvinnor än män.

Symtom rosacea:

  • Hetta och stickningar i huden
  • Vidgade ytliga blodkärl
  • Röd hud
  • Små varfyllda blåsor
  • Grova porer
  • Förstorade talgkörtlar

Källa: 1177.se

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Redaktionens tips