Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

MåBra testar: Ögonlyftet som tar bort påsarna

27 feb, 2010 
påsar under ögonen
Glöm kniven! Ofta räcker det med några nålstick för att få piggare blick. MåBra har testat det nya ögonlyftet.
Annons

När ansiktet åldras är det lite grann som att låta luften sippra ur en ballong: allt sjunker ihop och konturerna försvinner. Samma sak händer med ögonområdet.

– Med åren tappar ansiktet volym. Det får ögonen att se mer insjunkna ut och linjerna blir tydligare. Samtidigt blir huden tunnare och blodkärlen lyser igenom mer, förklarar Stina Auer, sjuksköterska och specialist på avancerade injektionstekniker och ansiktsskulptering på Ellipseklinikken i Stockholm.

Så vad gör man om man har blivit en baglady med skåror, mörka ringar och linjer under ögonen– och inte vill ta till kniven?

– I dag har en stor del av ögonoperationerna ersatts av injektioner med fillers. Ofta räcker det med några små justeringar för att få en stor skillnad, säger Stina Auer.

Fillers, det vill säga sprutor med exempelvis hyaluronsyran Restylane, läggs in som en kudde eller spärr under huden i ögonområdet. Kudden trycker ut rynkor och fyller ut fåran samtidigt som den bildar en döljande barriär över det mörka som lyser igenom huden.

Annons

För det mesta använder man det muskelavslappnande ämnet Botox i kombination med Restylane. Detta för att komma åt de rynkor som orsakas av spända muskler. Det kan till exempel handla om argrynkor som bildas när man kisar.

Vivvi Alström, 44: Jag fick piggare blick med några stick!

Rynkor har aldrig bekymrat mig och kråksparkar är också okej. Men att drabbas av ”påssjuka” innan jag ens fyllt 44 år är en helt annan femma. Fårorna under ögonen får mig att se bra mycket tröttare och slitnare ut än jag känner mig. Och så vill jag inte ha det. Därför vände jag mig till en auktoritet på området, Stina Auer på Ellipseklinikken.

– Du har typiska ”tårkanalsskåror” under ögonen. De kan behandlas med en filler som Restylane, förklarar hon.

Genom att lägga in hyaluronsyra, som är ämnet i Restylane, i skårorna ska hon trolla bort dem, om inte helt så i alla fall delvis. Det räcker gott för mig. Hon berättar också att jag kommer att se ljusare ut under ögonen eftersom hyaluronsyran döljer de blodkärl som annars lyser igenom. Det tackar jag för, concealers gräver djupa hål i min plånbok.

Annons

Stina Auer börjar med att lägga en bedövningssalva där hon ska spruta in hyaluronsyran.

– Numera finns det ett bedövningsmedel inbyggt i själva sprutan så du kommer inte att känna sticken, säger hon.

Jag tvivlar. För vad är det man säger: vill man vara fin, får man lida pin. Men faktiskt, sticken känns inte mer än ett myggbett. Allt är över på en dryg halvtimme. Nu behöver jag bara vänta på att svullnaden och de ilsket blåröda stickmärkena bleknar bort. Första dygnet efter sprutorna får jag inte träna och jag ska helst inte skratta eller grimasera alltför mycket. Det kan få hyaluronsyran att hamna på fel ställe. Annars kan jag vara precis som vanligt. Jag har inte ont, men känner att det stramar lite under ögonen.

Resultatet då, fick jag tillbaka min pigga blick? Ja, vad tycker ni?

May Britt Wärme, 63: Jag gjorde ett lunchlyft av ögonen

May Britt Wärme har aldrig varit särskilt rynkig, men hon ville fräscha upp sig lite grann. När hon fick chansen att prova ett lunchlyft med fillers tvekade hon inte.

Annons

– Jag ville inte ha några stora förändringar, bara se piggare ut. Det som sprutas in är ett kroppseget ämne och förändringen är inte definitiv eftersom det försvinner ur kroppen med tiden. Det kändes tryggt, säger hon.

I lunchlyftet ingick bland annat en utfyllnad av vecken mellan näsa och mungipa, ett lyft av ögonbrynen och utfyllnad av ringar under ögonen. Behandlingen tog en timme. Efteråt var May Britt svullen, yr och lite blå, men hon hade inte ont. När svullnaden hade lagt sig såg hon resultatet:

– Det var över förväntan! Jag såg mycket fräschare ut och det gjorde mig till en gladare person. Jag fick ofta frågan ”vad har du gjort, du ser så pigg ut”? Det var kul att höra alla positiva kommentarer från omgivningen.

Alla såg att May Britt hade gjort något, men de kunde inte sätta fingret på exakt vad.

– Det är ett bevis på att det är proffsigt gjort, säger hon.

Nu har det gått ett år sedan lyftet och skillnaden är fortfarande tydlig. Så småningom kommer effekten att försvinna helt. May Britt är inte främmande för att göra en ”påfyllning”:

– Jag kommer inte att tveka en sekund.

Av Vivvi Alström

Foto Viktoria Davidsson

 

Annons