Tampong gjorde Lauren dödssjuk – nu vill hon varna andra

De flesta som har erfarenhet av mens och tamponger har antagligen hört talas om toxic shock syndrome, TSS eller tampongsjukan, som den också kallas. Många har dock knapphändig kunskap om det som tampongföretagen varnar om på den lilla informationslappen i förpackningen.

Att TSS är något som inte drabbar en själv är en vanlig tanke, så tänkte även Lauren Wasser. År 2012 var hon 24 år och hade precis börjat arbeta som modell i Los Angeles. En kväll tog hennes liv en plötslig vändning.

Lauren var på fest hemma hos en vän när hon började må illa. Hon åkte hem direkt och kraschade i sängen, sedan minns hon inget mer förrän polisen bankade på dörren.

Näst intill medvetslös och med över 41 graders feber kördes hon i ilfart till sjukhuset där det konstaterades att hennes inre organ hade börjat kollapsa, hon hade också drabbats av en hjärtattack. Lauren var tio minuter från döden.

Foto: Instagram/theimpossiblemuse

De visste inte om hon skulle överleva

Läkarna kunde inte förstå vad som var fel, till sist kallade de in en infektionsspecialist som omedelbart frågade: ”Har hon en tampong i?”.

Det hade Lauren och den skickades in på analys. När den kom tillbaka kunde man konstatera att det handlade om toxic shock syndrome.

Lauren försattes i konstgjord koma och var så illa däran hennes mamma förberedde sig på det värsta. Hon överlevde, men mardrömmen var långt ifrån över.

Infektionen hade gjort att Lauren drabbats av kallbrand och hon var tvungen att låta amputera sitt högra ben strax under knät samt en del av sin vänsterfot. För den tidigare modellen blev det en chock.

– När jag kom hem från sjukhuset ville jag ta livet av mig. Jag hade alltid varit den atletiska, snygga tjejen. Nu hade jag plötsligt bara ett ben, en halv fot och satt i rullstol, säger hon till Vice.

05. theimpossiblemuse

Foto: Instagram/theimpossiblemuse

–Det tog lång tid för mig att komma underfund med om jag fortfarande var värd någonting.

Men Lauren hittade tillbaka till livet och idag arbetar hon återigen som modell. På Instagram går hon under namnet The impossible muse och i hennes flöde blandas foton från modeplåtningar med oretuscherade vardagsbilder – både med och utan protes. Genom att öppet visa och prata om amputationen vill hon öka medvetenheten och kunskapen kring TSS.

03. theimpossiblemuse

Foto: Instagram/theimpossiblemuse

– Du vet att cigaretter kan döda dig, så när du röker är det ditt val. Hade jag haft mer information om TSS skulle jag aldrig ha använt tamponger, säger hon.

Vad är TSS?

  • TSS står för toxic shock syndrome och är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner, bland annat orsakat av att du haft en tampong inne för länge.
  • Vid TSS sjunker blodtrycket kraftigt, vilket gör att kroppens vävnader inte får syre. Även om sjukdomen är ovanlig är den allvarlig, därför måste den behandlas omedelbart.
  • Symptom kan bland annat visa sig som kräkningar, diarré, yrsel, svullna handflator och fotsulor och ont i musklerna.
  • Du kan förebygga TSS genom att byta tampong minst var sjätte timme, tvätta händerna noga innan du byter tampong och använder binda.

Källa: Vårdguiden