Studie: Kvinnor kritiseras för att de låter håret bli grått

gråhårig kvinna
1:18

Efter reklamen: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)

(1:18)

Slå på ljud

Allt fler väljer att gå grått. Om det är coronapandemin, och minskad möjlighet att gå till frisören, eller att man hakar på trenden med naturlig färg, som startade redan innan pandemin är svårt att säga. Men många säger att de tycker det är både praktiskt och snyggt, samt att det känns bra att vara naturlig.

Däremot verkar det inte tas emot lika bra överallt. I en studie från England frågade man kvinnor som valt att bli naturligt gråhåriga hur de upplevde att omgivningen reagerat.

Studien visar att gråhåriga kände sig ignorerade

De flesta svarade att de var nöjda med sitt val och att de ofta istället kompenserade sina skönhetsrutiner med hudvårt och att lägga mer tid på smink. Däremot var det många som sa att det kände som att de blev behandlade som mindre kompetenta och att de kände sig ignorerade.

Flera svarade också att de ofta fick kritik från familj och vänner för att de upplevdes vilja vara för naturliga. Och de liknades istället vid att de tillät sig förfalla. Det här skriver sajten KK.

Studien från Universitetet i Exeter visade också att kvinnor som kände stöd från familj och vänner hade bättre självkänsla än de som inte hade det.

gråhårig kvinna

"Vanligt att människor förbises på grund av ålderstecken"

– Det är vanligt att människor både förbises och ses negativt på grund av ålderstecken. Men det är trevligt att låta tecknen på åldrande komma som de är, säger Per Erik Solem, forskare vid WVA Research Institute NOVA, till KK.

Han har gjort studier på åldersdiskriminering och menar att vi automatiskt utvärderas mer negativt om vi visar tecken på hög ålder.

Solem säger också att kvinnor har lättare att acceptera att de blir äldre än män, när det gäller att kroppen förändras till exempel. Men också att många äldre kvinnor känner sig förbisedda och ignorerade även i arbetslivet.

Han tycker det är synd att kvinnorna i studien kände att de behövde välja mellan att känna sig naturliga och att tas på allvar.

– Samtidigt är det bra att några väljer att vara naturliga. Att ålder, och ålderstecken, blir mer synligt kan bidra till en förändring i synen på äldre kvinnor, säger han till KK.

Källa: KK Foto: TT