HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Frisörerna reder ut: Så påverkar frisyren hur gammal du ser ut

02 mar, 2021 
AvAino Oxblod
kvinna med kort hår och hår som svajar
Iuliia Nemchinova/TT.
Hur ska man egentligen tänka med sin frisyr för att inte åldras i förtid?
Frisörerna ger sina bästa knep på vad man ska tänka på för att se lika ungdomlig ut som man känner sig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Frisyrer kan verkligen påverka hur ung eller gammal man ser ut – allt från hårfärg till hur man klipper sig spelar roll.

Även om man inte kan se 20 år yngre med efter ett frisörbesök, så finns det ändå mycket att ta med i beaktningen om man vill att ens yttre ska matcha ens livfulla inre. Här är frisörernas bästa knep!

1. Välj en nyanserad hårfärg

– Nyckeln till att färga håret när man åldras är att man håller det mjukt. En färg från rot till topp är antagligen för hårt att bära efter en viss ålder, så satsa istället på balayage, vilket innebär att frisören målar flera olika nyanser av hårfärg i ditt hår, säger frisören John Spanton.

2. Skippa de skarpa frisyrerna

– När vi åldras så försvinner spänsten i våra ansikten och ansiktsformen blir mer kantig. Eftersom vi förknippar rundare ansikten med ungdomlighet så kan frisyrer som betonar kantigheten ha en åldrande effekt, säger frisören Hayley Gibson-Forbes, och fortsätter:

Annons

– En kort page som slutar vid käklinjen utan några lager, är väldigt hårt, och kan göra att ansiktet ser äldre ut.

I stället rekommenderar Hayley att klippa en mjukare frisyr, exempelvis en längre page med fler lager.

Rachel McAdams har alt en smickrande längre page.

3. Undvik att få gult hår

Varma gula toner i håret kan få frisyren att se riktigt gammaldags ut. Dessutom gör fel färgton i håret att man ser äldre ut. Frisören Lisa Shepard jobbade på programmet 10 years younger och upptäckte att folk kunde se yngre ut bara de färgade håret till en mer smickrande nyans.

– En liten justering i färgton kan ta bort flera år från en persons utseende. Färgerna de använder hos frisörerna ger också håret näring och ger glans.

4. Långt eller kort?

Många personer funderar på om de fortfarande kan ha långt hår när de blir äldre, och redan efter 30 är det allt fler som börjar klippa av håret.

Annons

– Väldigt långt hår, speciellt om det är rakt, kan göra att ansiktet blir hårdare och ge uppmärksamhet åt rynkor. Om du vill behålla håret långt, håll det då mjukt, genom diskreta vågor eller volym, vilket i sin tur ger intrycket av ett fylligare och yngre ansikte, säger Hayley Gibson-Forbes.

Jennifer Lopez har behållit sitt långa hår, men stylar det mjukt.

5. Fokus på fukt

Grått och åldrande hår har en tendens att vara grövre och tjockare än innan, och då är det viktigt att ta hand om håret ordentligt – och framförallt om hårbotten.

– En dålig miljö i hårbotten gör att håret växer dåligt och att hårets struktur tunnas ut. En bra frisör kan ge mer skräddarsydda tips, säger Hayley.

6. Var inte rädd för grått hår

Många tänker att grått hår gör att de ser äldre ut, men frisören Paul Falltrick menar att så inte alls behöver vara fallet.

– Grå toner ses stereotypt som åldrande, men en ren grå färg är ursnyggt. Det är salt-och-peppar-stilen som kan ha en åldrande effekt, så besök din frisör för en mer ljusreflekterande, smickrande grå.

Annons