"Jag åt mig fri från pigmentfläckar!

För åtta år sedan dök de första pigmentfläckarna upp i Ulrika Bertils ansikte.

– Jag var gravid med mitt första barn och tänkte att pigmentfläckarna var något hormonellt som försvinner med tiden, säger hon.

Men det gjorde de inte. I stället spred sig fläckarna i ansiktet och det blev bara värre och värre för varje år.

– Jag tyckte att jag såg smutsig ut i ansiktet med de bruna fläckarna som spred sig från kindbenen ner över hela kinderna mot hakan. Ibland fick jag frågan om jag slagit mig i ansiktet, säger Ulrika Bertils.

I flera år var en bra foundation räddaren i nöden. Ulrika dolde de bruna fläckarna med flera lager foundation, särskilt på vintern.

– På sommaren kändes det bättre eftersom jag solade som en galning. När ansiktet var brunt tyckte jag att fläckarna syntes mindre. Men nu har jag ju förstått att allt mitt solande i stället ökade fläckarna.

När fläckarna bara blev större för varje år började hon fundera på att ta bort dem med laser. Men det blev aldrig av. Vändningen kom när en lärarkollega till Ulrika tipsade henne om att gå till en dermopat. Dermopati är en hudvårdsfilosofi baserad på homeopati, och tanken är att hudproblem försvinner när kroppen kommer i balans och läker sig själv. Ulrika bokade tid och redan efter första besöket fick hon nytt hopp.

– Dermopaten tittade i mina ögon och på fläckarnas placering i ansiktet och konstaterade att magen var i obalans. Den var halva orsaken till pigmentförändringarna. Jag fick veta att även stress kan vara en orsak.

Ulrika fick strikta kostråd för att få bättre balans på mage och hormonsystem. Förutom ett näringstillskott med magnesium, kalcium och zink för sin stressade mage äter hon A-fil och linfröolja varje morgon för att magen ska må bra. Men hon tänker också på att dricka mycket vatten och äta mer frukt och bär. Dessutom har hon minskat sitt sockerintag och hon stressar mindre. Hon smörjer också in sig i naturligt blekande serum varje morgon och kväll och har sett en stor skillnad i ansiktet redan nu.

– Dermopaten sa att ”det där ska vi få bort” och det tror jag på. Nu har den bruna färgen på fläckarna tonats ner rejält!

Ulrika ångrar att hon inte sökt hjälp tidigare. I sommar har hon varit ute mycket, dels i trädgården med barnen, dels har hon cyklat utmed Västerdalälven.

– Även om jag är en soldyrkare har jag solat med måtta och skyddat mig med solhatt i sommar. Jag har lärt mig att det är ett måste för att slippa pigmentfläckar.

 

Namn: Ulrika Bertils

Ålder: 34 år

Yrke: Lärare

Familj: Maken Fredrik, barnen Ebba, 7 år, och Edvin 3½ år

Bor i: Rött timmerhus i Dala-Järna

 

Psst! I aktuella numret av MåBra (nr 9 2012) berättar vi mer om kosten och produkterna som kan orsaka pigmentförändringar, och vad du kan göra för att lindra och förhindra!

AV: Lise Andersson

FOTO: Per Eriksson

Utvald läsning