Hudterapeuten: Så motverkar du blank hy

Sommaren innebär extra fet och blank hy för många. Här är bästa knepen.

Glansig panna och näsa är något många drabbas av på sommarhalvåret – och det tar lätt udden av den där sommarfräscha känslan vi helst skulle utstråla då. Vi har pratat med hudterapeuten Theresia Berglund, som delar med sig av sina bästa tips för en mattare yta.

– Blank eller glansig näsa beror på överproduktion av talg eller för feta ansiktsprodukter. Huden kan av olika anledningar överproducera talg året om. På sommaren när man svettas mer kan det blanka även bero på att man svettas under feta cremer och ”fel” puder med mineraloljor och talk i som lagt sig som en hinna på huden, berättar Theresia Berglund.

Fet hy beror på en överproduktion av talg, något som även normal och torr hud kan göra om man använder fel produkter.

– Använder du allt för uttorkande preparat blir hudytan torr och huden försöker kompensera detta genom att producera mer talg – och den onda cirkeln är igång, förklarar Theresia.

Hennes bästa tips för att bli av med blänkande partier är att använda mineralsmink. Det är mer skonsamt mot huden och ger samtidigt ett naturligt solskydd. Att vara försiktig med uttorkande produkter och undvika att skrubba huden vid rengöring är andra bra tips.

– Och ge ALLTID nya produkter en månad innan du utvärderar, för det är så lång tid det tar för huden att förnya sig, avslutar hon.

AV: Jennie Sandberg Foto: IBL

 

Utvald läsning