Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Höstens och vinterns hårtrender – frisyrer, färger och styling

02 nov, 2017 
Friskt, glansigt och naturligt – det är några ledord för hårtrenderna i höst. Den som vågar kan satsa på en dammigt rosa hårfärg – eller kanske en Buzzcut?
Annons

Till hösten och vintern är det många som brukar förnya sig lite, gärna med en ny frisyr eller hårfärg. MåBra träffade Sara Pettersson, frisör och makeup-artist på salong Novo i Stockholm för att ta reda på vad svenskarna satsar på i hårväg just nu.

Sara Pettersson, frisör på salong Novo i Stockholm. Foto: Privat

Här är några heta trender för säsongen, när det kommer till klippningar, hårfärg och styling!

 

Frisyrer

70-, 80- och 90-tal är stora inspirationskällor till klippningar just nu, men även när det kommer till kläder och smink.

– Pagen och boben är det mycket av. Men med mer uppklippningar än vad vi har sett tidigare. Det ska inte vara platt, utan livfullt och med rörelse. Till exempel kanske man lägger till en gardinlugg för med liv i frisyren, säger Sara Pettersson.

Annons

Läs också: Lättskötta och snygga frisyrer 2017

Gardinluggen är den lite längre luggen som kammas till sidorna av ansiktet, lite som en lugg på utväxt:

– Gardinluggen är superhet! Den kan du dessutom styla på många olika sätt – mittbena, lite snett. Det blir ett parti fram som bryter av hela frisyren.

Tänk Charlie’s Angels och Abba med andra ord!

För dig som har ett naturligt lockigt hår gäller det att tänka om nu. Nu ska det vara mycket och stort.

– Länge har man velat få bort den trekantiga A-formen som lätt blir med långa, lockiga hår – men nu vill vi ha den igen. Mer fyllighet och volym i topparna. Permanenterna kan nog komma tillbaka snart!

Läs också: Har du rätt frisyr för din kroppstyp?

Extensions, förlängningar, är också hett nu – mycket tack vare att det har kommit en ny teknik som patenterats av företaget Hairtalk, för att fästa löshåret med tejp, vilket är skonsammare mot hår och hårbotten än andra tekniker.

Annons

– Det här ser man jättemycket bland bloggare och influencers nu. Det är inte bara att det ska vara jättelångt längre, utan nu vill kunderna har tjockare, mer svallande hår.

Ska man har riktigt långt hår bör du istället satsa på ett rakt utfönat hår, något du kunnat se på kändisar som Jennifer Lopez, Kim Kardashian eller Lady Gaga bland annat:

– Ska man satsa på ett långt hår ska man framför allt satsa på fräscha toppar, det är det viktiga. Har man inte det själv kan man fylla ut med extensions. Men klipp bort det stripiga, det kommer att bli så mycket snyggare, säger Sara.

De stripiga, slitna längderna à la Christina Aguilera 2002 kan vi alltså lämna åt det förflutna nu. Tack!

Läs också: Så fixar du en fön-tastisk frisyr

För dig som vill göra något riktigt vågat är det en Buzzcut som gäller.

– Det är en frisyr som är nästintill snaggad. men oftast klippt med sax istället för maskin. Det har man sett mycket på catwalken och i modetidningar – en superhet grej för de som vågar, och det funkar lika bra på killar som tjejer.

Buzzcut – för den som vågar. Foto Pinterest

Hårfärg

I höst är det friska och glansiga färger vi ska satsa på, både för ljust och mörkare hår, det ska som sagt se friskt ut.

Annons

– En vanlig hösttrend är att många väljer en mörkare ton till håret, och så är det även 2017.

Läs också: 5 hårfärger som får dig att se 10 år yngre ut

En stor färgtrend har varit ombre och bayalage – en mörkare färg i hår botten och ljusare mot topparna. Den trenden hänger kvar, men med mindre kontraster mot det nästintill svartvita som varit hett länge nu.

– Många går också mot varmare färger nu. På våren vill många ha kallare ljusa toner, men nu på hösten är det varma, guldiga toner som gäller. Honungsblont är superhett nu, något många har varit rädda för innan för att de tänkt ”gult”.

Något som varit populärt länge är det gråblonda håret, kalla askiga nyanser. Men det ser man inte lika mycket av längre, berättar Sara.

Läs också: Vilken hårfärg passar dig? Så väljer du rätt nyans! 

En annan trend har varit udda färger, som rosa, lila, blått och grönt. Framför allt i topparna, eller i slingor.

Annons

– Nu är det mer helfärger, ett helt lila hår – all in! De klara pastellerna fasas ut, och in kommer istället lite mattare, dova pasteller. Tänk ljust, matt mintgrönt eller dammig lila. Bort med tuggummifärgerna!

– En trend för de med naturligt grått hår är att förstärka sin hårfärg med flera gråa toner, på ett väldigt naturligt sett få in lite skiftningar för ett livfullare hår.

Styling

Viktigt inför hösten och vintern är att det är naturligt. Håret ska inte se för stylat ut, det ska vara välvårdade frisyrer.

– Du kan lägga en timme på det om du vill och använda 5-6 produkter, men det ska helst inte synas utan ska se naturligt ut. Borsta gärna ut lockarna om du lockar håret.

Den rufsiga, slitna beachlooken är på väg bort, precis som sommaren.

Läs också: 5 vanliga misstag du gör när du lockar håret

– Vi ser att den lite matta looken är på väg att försvinna, och att man tar in lite glansigare produkter – särskilt hos män. Naturlig glans vill vi ha nu.

Annons

Värmeborsten kommer tillbaka mer och mer – något många av oss kanske såg hos mamma eller mormor. Ett perfekt verktyg för att få lockar som ser naturliga och svallande ut.

Knutar, halfbuns, manbuns och halvuppsättningar är en trend som håller i sig, liksom bohemiska flätor i olika stilar.

– Och den låga knuten, som exempelvis kronprinsessan Victoria brukar ha, är en klassisk uppsättning som är trendig nu.

Läs också: Så gör du årets snyggaste flätor – 7 snygga tips! 

Vad ska man tänka på när man vill ha en ny frisyr?

– Jag tycker att man ska prata med sin frisör, bolla lite idéer, helt klart. Jag brukar ta hänsyn till helheten, skaffa mig en bild av personen. Hur modig hen är, vilken klädstil har hen, vilka frisyrer har man haft förut, idéer nu? Och en viktig grej är att kunden vet hur mycket tid den är villig att lägga på sin frisyr varje dag. Gör man helst ingenting med håret kanske man ska tänka om från en väldigt krävande frisyr.

Annons

Kan alla personer skaffa alla hårfärger?

– Har man exempelvis svart hår och vill ha ett knall-lila ska man vara medveten om att det kan vara en lång och svår process. Men ingenting är omöjligt! Det är tid och pengar som krävs – och kvalitet så klart. Men självklart ska du ha lila hår om du vill det! Däremot brukar vi alltid utgå från vad vi tror att personen passar i och göra rekommendationer efter hudton, ögonfärg, hårfärg etc. A och O i frisörbesöket är konsultationen, både kund och frisör ska känna sig trygga. Och en frisör måste alltid vara ärlig mot kunden om vad man tror passar och inte.

Foto: Instagram/@salongnovo /@stylebysaralinneasara, Privat, Mikaela Alex

Annons