Artikeln innehåller reklamlänkar

Hitta rätt serum – här är några saker att tänka på

Serum verkar djupare i huden än din vanliga dagcreme.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

För den inbitne hudvårdsälskaren har ett bra serum varit en självklarhet i badrumsskåpet ett bra tag. Men för många av oss kan det vid första anblick kännas som bara ännu en flaska som ska trängas därhemma – eller ännu en ”hittepå”-produkt som företagen kan tjäna pengar på.

Men även om det finns en massa produkter du INTE behöver så är serum något du bör ge en chans.

Vad är serum?

Ett bra ansiktsserum går djupare ner i huden är din vanliga dag- eller nattcreme. Huden består av tre lager: Överhud, läderhud och underhud – och när du smörjer med serum går det, tack vare sina mindre molekyler, ner till läderhuden, medan dagcremen stannar på överhuden.

Serumet ger alltså fukt och näring på en djupare nivå än dina andra krämer. Ofta märks det också att serumet tränger ner djupare, då det torkar snabbare efter att du smort in dig.

Läs också: De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Serum är ofta lite dyrare än dina vanliga ansiktscremer, men däremot är de väldigt dryga då du bara behöver några få droppar per smörjning.

Olika typer av serum

Vilken typ av serum just du bör välja beror dels på din hudtyp och vad den behöver, dels på dina rutiner. Vi i norr är i stort behov av fukt under vinterhalvåret, så serum med fokus på fukt är väldigt populära här.

Men det finns även serum som kan lugna rocasea (som det här från Exuviance), hindra uppkomsten av pigmentfläckar eller som ska motverka hudens åldrande.

Bland de riktigt intresserade är det inte ovanligt att man blandar olika serum för att personanpassa effekterna, men det är få som verkligen behöver det.

Övergripande råd kan vara att använda ett serum med antioxidanter och UV-skydd på morgonen för att förbereda huden på dagens utmaningar, men att på kvällen applicera ett lugnande serum inför nattens återhämtning.

Läs också: Torr och kliande hud? Specialisternas bästa tips!

För dig med supertorr hy kan ett serum med hyalyronsyra göra susen.

Det bör också nämnas att det idag finns serum för mer än huden. Det finns också serum för hår och ögonfransar, även om ögonfransserum har varit omtalat för att flera varianter ska ha innehållit farliga ämnen.

Vem behöver serum?

Alla kan gynnas av att använda ett bra serum, men det gäller framförallt oss över 25. Allt fler män har också börjat bry sig om sin hudvårdsrutin, och just serum kan göra den manliga huden extra gott då män ofta har tjockare hud än kvinnor.

Läs också: 5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

Har du någon typ av allergi ska du alltid läsa innehållsförpackningen – och saknas en sådan gör du rätt i att vara på din vakt!

Hur använder jag serum?

Applicera några droppar av serumet morgon och kväll efter rengöring, men innan du smörjer med dag- eller nattcreme.

 

7 rekommenderade serum för ditt ansikte

Serum från Indy Beauty (länk till Apprl), veganskt och cruelty free, med fokus på fukt. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Anti-ageing serum från Emma S (länk till Apprl), motverkar hudens åldrande och reducerar fina linjer. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Serum från Emma S.

Serum från Emma S.

Snabbabsorberat anti-ageing serum från Akademikliniken (länk till Apprl), med hyalyronsyra. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Serum från Akademikliniken.

Serum från Akademikliniken.

Djupverkande serum från Biotherm (länk till Apprl), med näringsrika alger och optimalt med fukt. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Serum från Biotherm.

Serum från Biotherm.

Serum från Lumene (länk till Apprl), fullspäckat med nordisk näring från bland annat sprängticka. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Serum från Collistar (länk till Apprl) som reparerar och ger lyster, skyddar och återfuktar. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Serum från Collistar.

Serum från Collistar.

Serum från BareMinerals (länk till Apprl) som ska öka lystern, elasticiteten och vitaliteten i huden. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Serum från BareMinerals.

Serum från BareMinerals.

Foto: IBL

 

Redaktionens tips
Dela på: