HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

GUIDE: Så får du renare & lenare hud

06 jan, 2016 
Få fräschare hy med rätt rengöringsrutiner. Här är produkterna för just din hudtyp!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att rengöra ansiktet är a och o för frisk och fräsch hy. Men har du koll på produkter och rutiner för just din hudtyp? Här är en komplett guide!

Känslig hud

Arganoljan har snabbt blivit en efterfrågad ingrediens i både hår- och hudvårdsprodukter.

Använd: Micellärt vatten eller rengöringsmousse.

Micellärt vatten används som ett ansiktsvatten. Man använder det på en bomullsrondell och torkar helt enkelt av ansiktet med det – men utan att skölja av med vatten efteråt. Micellerna i produkten har en annan elektrisk laddning än smutsen, vilket gör att den drar ut orenheterna.

Annons

Just att man slipper skölja med uttorkande vatten anses snällare mot känslig hud. En mousse har en lätt och mjuk konsistens, innehåller rent generellt inte så tvättaktiva ämnen och är därför skonsammare. Välj gärna en mousse anpassad för just känslig hud.

Produkter:

gilda

Rengöringsvatten som passar den känsligaste hud. Tar bort orenheter och makeup och behöver inte sköljas av. Organic Micellar Cleansing Water, Gilda Cosmetic, 225 kr.

avene

Mattande rengöringsmousse för mycket känslig hud som har en tendens att bli fet. Tvålfri. Kan även användas på ögonen. Avène Cleansing Foam, 199 kr.

Annons

Fet, oren hud

Skydda dig mot solen och rynkorna på samma gång!

Använd: Rengöringsgelé och rengöringsborste några gånger i veckan.

Geléer är ofta fettfria och innehåller mer tvättaktiva ämnen som löser upp talg bra. En rengöringsborste kan vara för tuff för huden om den används dagligen. Men den ger en något djupare rengöring och kan användas ett par gånger i veckan. Fördelen är att den peelar bort mer talg och döda hudceller och en fet, oren hud behöver oftast lite mer ”mekanisk” rengöring.

Det kan också göra att tilltäppta, förstorade porer ser mindre ut när man fått bort de döda hudcellerna.

Annons

Produkter:

cicamed

Djuprengörande, löddrande gel som är pH-balanserad och ickeirriterande. Cleanser Antioxidant från Cicamed, 295 kr.

borsta

Borsten Clarisonic Mia 2 Pink har flera olika borsthuvuden och hastigheter, 1 295 kr.

Annons

Torr hud

rengoring

Använd: Rengöringsolja, crème eller mjölk

De innehåller mer fett, som den torra huden behöver, och inga tvättaktiva ämnen som torkar ut och löser upp fett och talg. Rengöringsoljor är skonsamma och finns både som olja som torkas bort och som så kallad hydrofil olja, som kan sköljas av.

Produkter:

vichy

Rengöringsolja som även tar bort vattenfast makeup. Massera in, tillsätt vatten och oljan förvandlas till en mjölk som sköljs av. Beautyfying Cleansing Micellar Oil från Vichy kostar 179 kr.

Annons
akademin

Intensivt fuktande ansiktsvatten med utslätande effekt. Pure Berry Toner från Akademinkliniken, 130 kr.

Blandhy – torr eller normal hud med feta områden

rengoringsvatten-micellar

Använd: Rengöringsmjölk eller gelé

Annons

Välj produkt utifrån hur fet huden är. Är den övervägande fet, välj en gelé som löser upp fett och talg bättre. Är huden mer åt det torra hållet, välj en mjölk som är fetare än en gelé.

Den innehåller lagom mycket fett för en blandhy.

Produkter:

ren

Purity Cleansing Balm från Ren smälter bort smuts och smink. Värm i handen, massera in på torr hud, tillsätt vatten tills balmen blivit till mjölk och torka av med den medföljande ansiktsduken. Pris 299 kr.

Annons
qforskin

Suppressing Booster, Q for Skin, ansiktsvatten som fuktar och dämpar talgproduktionen, 325 kr. Fri från parfym, konserveringsmedel och alkohol.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock/Respektive producent

 

 

Annons