HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Ge huden extra lyster – här är 9 livsmedel som boostar din hy

25 maj, 2018 
AvHelena Sjögren
C-vitamin, antioxidanter och kollagen är några ämnen som kan strama upp hyn igen.
Såhär i sommartider vill många av oss ha lite extra glow i hyn. Med rätt mat kan du fixa det själv! Här är nio livsmedel som boostar din hud.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du behöver inte köpa krämer för tusentals kronor för uppnå lyster. Women’s Health råder dig i stället att gå till frukt- och grönsaksdisken och börja botanisera.

Här är 9 livsmedel som ger din hud lyster:

1. Citrusfrukter

Citrusfrukter som apelsin, grapefrukt, citroner och lime är perfekt att äta för hyns skull.

Mirela Mitan, biokemist med hudvård som sin specialitet, säger till Women’s Health att vitamin C i frukten hjälper huden att ta upp kollagen. Kollagenrika livsmedel har varit en trend inom skönhetsindustrin som en potentiell möjlighet att påverka huden inifrån. Det finns forskning som pekar på att kollagenrik mat och dryck kan bidra till en fylligare och fräschare hy, speciellt i kombination med C-vitamin.

Läs också: De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Olika citrusfrukter i halvor.
Bild: Shutterstock/IBL

2. Blåbär

Även blåbär är bra för huden – om vi bortser från eventuella ”missfärgningar” runt munnen och på tungan. Blåbär innehåller en mängd antioxidanter som fenoler och antocyaniner. Enligt Mirela Mitan kan blåbären hjälpa huden att göra sig av med gifter. Ämnet antocyanidin hjälper också huden att bli mer fast. Blåbär fungerar även som ett naturligt solskydd.

Annons
Blåbär i korg.
Bild: Shutterstock/IBL

3. Grönt te

Även grönt te är en källa till en mängd bra antioxidanter med bland annat antiinflammatoriska egenskaper. Vissa experter hävdar att teet helst ska vara varmt eftersom vissa ämnen frigörs bättre då.

Grönt te innehåller också antioxidanterna polyfenoler som har visat sig vara bra för immunförsvaret och hjärtat, säger dietist Karin Magnusson till Topphälsa.

Grönt te hälls upp ur kanna ner i vit kopp.
Bild: Shutterstcok/IBL

4. Tistelolja

Tistelolja är rik på omega-6 och har återfuktande egenskaper. Det finns också forskning som visar att oljan har vissa antiinflammatoriska egenskaper.

Annons

Läs också: Så mycket yngre blir din hud när du tränar

Tistlar.
Bild: Shutterstock/IBL

5. Benbuljong

Häromåret blev ”bone broth” – eller buljong på svenska – den stora hälsotrenden i New York. Anledningen är att benbuljong är rik på kollagen.

Kollagen är lite av ”kroppens klister”. För huden innebär det ökad elasticitet och lyster. Med ökad ålder bildar kroppen mindre kollagen vilket också gör huden mer rynkig.

Genom att tillföra kollagen, antingen genom olika krämer eller livsmedel, ska huden kunna återfå sin elasticitet och motverka rynkor.

Annons
En skål med buljong på en kökshandduk. Bredvid ligger ett par vitlöksklyftor, persilja och gräslök.
Bild: Shutterstock/IBL

6. Spenat

Spenat har en mängd hälsofördelar.

Enligt Mirela Mitan skyddar vitamin E i spenaten och betakaroten från skadan som fria radikaler, som bryter ner hudceller och gör att de åldras, kan göra. De gör att huden kan behålla sin elasticitet och får den att se ung och frisk ut.

Karoten ger också huden en naturlig boost om huden är torr och fnasig. Eftersom spenat också är rik på C-vitamin behåller den huden fast och spänd.

Sköljd spenat i gryta på träbord.
Bild: Shutterstock/IBL

7. Sötpotatis

Även sötpotatis är rik på C-vitamin och betakaroten. C-vitaminen hjälper till att släta ut huden och rynkor samtidigt som betakaroten bidrar till lyster.

Annons
Hel och skivad rå sötpotatis på trägolv.
Bild: Shutterstock/IBL

8. Tomater

Ämnet lykopen är det som ger tomaten sin röda färg. Ju rödare tomater desto mer lykopen. Men lykopen är inte bara ett färgämne, det ger även huden ett naturligt solskydd.

För att ta upp ämnet på bästa sätt ska tomaten gärna vara tillagad innan den äts. Bra att ha i åtanke när du ska göra en riktigt god tomatsås till pastan.

Tomtater i trälåda.
Bild: Shutterstock/IBL

9. Tonfisk i burk

Tonfisk har många hälsofördelar för din hud. Det innehåller selen som har en skyddande effekt mot fria radikaler.

Annons

Tonfisk innehåller även omega-3 som har flera hälsofördelar.

Tonfisk från burk i glasskål.
Bild: Shutterstock/IBL

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Annons