Frisören: Därför blir kvinnligt håravfall allt vanligare

Kvinnligt håravfall kan ha många orsaker

Det finns en rad orsaker till att allt fler kvinnor tappar hår. Sjukdom, diet, näringsbrist, stress och mediciner är bara några av dem. Och problemet har blivit vanligare: Det googlas mer på kvinnligt håravfall, löshårsbranschen har fått ett uppsving och enligt en undersökning som skönhetsjätten L’Oréal har gjort upplever hela 40 procent av alla kvinnor håravfall innan 35 års ålder.

Därför tappar man håret av stress

Det här är något även frisören Anna Qvist märker av på sin salong Guldkammen i Upplands-Väsby norr om Stockholm.

– Många kvinnor som kommer till mig är oroliga för att de tappar hår. Det blir en ond cirkel som kan leda till att ännu fler strån trillar av, säger hon.

anna qvist

Frisören Anna Qvist har egen erfarenhet av att tappa mycket hår.

En stressig livsstil med slarv när det gäller kost och sömn är en av de vanligaste, icke-medicinska, förklaringarna till kvinnligt håravfall.

– När vi är stressade eller sjuka prioriterar kroppen att förse viktiga inre organ med näring, istället för att skicka den till hårsäckarna. Håret får då inte den näring den behöver – och blodcirkulationen försämras. Det leder till försvagade hårsäckar som gör att hårstrået släpper taget för tidigt.

Anna Qvist berättar att vissa kunder protesterar och säger de inte känner sig ett dugg stressade för tillfället.

– Håret växer och ramlar av i faser så det finns en fördröjning. Det tar ett par månader innan det visar sig att man kanske var stressad eller sjuk några månader bakåt i tiden.

Vissa sjukdomar kan orsaka håravfall

Hon brukar alltid uppmana sina kunder att kolla upp ett ihållande håravfall med läkare. Ibland kan det nämligen bero på brist på vissa vitaminer eller mineraler. Men även rubbningar i sköldkörteln, och mediciner mot dem, kan ligga bakom. Samma gäller blodförtunnande medicin.

Men oavsett orsak, kan man göra mycket för att förhindra, förebygga och dölja ett håravfall. Nya produkter utvecklas ständigt, bland annat sådana som bygger på stamcellsteknologi. Men de är ingen quick-fix, påpekar Anna Qvist.

– Man måste ge det tid eftersom håret växer i faser.

Det tar alltså ett par månader för håret att falla av – och på samma sätt tar det ett par månader för en behandling att ge resultat.Hon tycker att det är en milsvid skillnad mellan dagens produkter mot håravfall, jämfört med dem som fanns för tio, tjugo år sedan. Och hon om någon borde veta:

– Jag har själv tappat väldigt mycket hår på grund av en autoimmun reumatisk sjukdom som jag har fått cellgifter mot. Jag vet precis hur psykiskt påfrestande det är och jag har verkligen provat allt för att få håret tillbaka.

Hur stoppar man håravfall?

Det som hjälpt henne är framförallt att äta en näringsrik kost och att välja rätt produkter till håret. Det finns också produkter som både stärker hårroten och som stoppar håravfallet – och som kickar igång hårväxten igen.

– Har man problem med håravfall rekommenderar jag att man börjar med en detox-behandling på salong för att få bort beläggningar från smuts och styling i hårbotten. Då startar man sin behandling med en ren, frisk hårbotten som är mer mottaglig för andra produkter. Anna Quist tycker också att man ska göra en kur som förebygger håravfall varje vår och höst.

– Ta hjälp av en frisör med erfarenhet av håravfall för att hitta rätt produkter. Många köper något ”för att min kompis tycker den är bra” men det är inte alls säkert att den passar ditt hår.

Foto: TT

Läs mer:

9 vanliga hårmyter – så mycket sanning finns det i dem!

Boosta håret inför hösten – 8 prisvärda produkter

5 värsta hårmissarna vi gör – som får håret att gå av