6 saker en frisör aldrig skulle göra med sitt hår

slitet har anledningar
(MÅBRA) Så skyddar du ditt hår i kylan - 5 vårdande tips
Slå på ljud

Ingen styling eller proffsprodukt i världen kan rädda ett hår som inte tagits väl om hand. Grunden till ett friskt och vackert hår ligger i en omsorgsfull hårvård och medvetenhet om vad som får håret att må bra – och ingen har bättre koll på sådant än en frisör, som har håret som främsta arbetsredskap.

Här är 10 saker en frisör aldrig skulle göra med sitt hår:

1. Använda värmeverktyg på blött hår

Plattar du ditt hår utan att föna eller lufttorka det först bildas värmeånga som bränner och sliter på håret, då hårstrånas yttersta skyddslager, fjällskiktet, är öppet när håret är vått. Se därför till att torka det innan du kopplar in stylingverktyget – och applicera helst en värmeskyddande produkt innan du sätter igång.

2. Tvätta håret varje dag

Vatten sliter på håret och schampo verkar uttorkande på stråna. Därför är det mest skonsamt för håret att undvika dagliga hårtvättar. Dessutom förändras det naturliga pH-värdet i hårbotten varje gång du tvättar det.

– Att tvätta håret varje dag är som att äta godis varje dag, menar frisören Natasha Toloue, som driver salongen NATASHA STHLM på Östermalm i Stockholm.

Tappar du mycket hår? Här är 16 möjliga orsaker till håravfall.

3. Tunna ur topparna i långt hår med effileringssax

Tandade effileringssaxar är designade för att tunna ur tjocka hår och tar bort 40-50 procent av håret. Men enligt Natasha Toloue använder duktiga frisörer aldrig sådana saxar, då sliter enormt mycket på topparna.

– Effileringssaxar är frisörens skräck. Det finns mycket bättre tekniker för att tunna år håret med en vanlig sax, säger hon.

4. Strunta i att borsta håret

Borsta håret är däremot något du bör göra dagligen, menar Natasha. Många hoppar dock över hårborstningen och går runt med oborstat hår, vilket inte bara ser ovårdat ut – det är också dåligt för hårbotten, som mår bra av regelbunden borstning för att få ner syre och få igång blodcirkulationen.

– Men tänk på att välja en hårborste som passar din hårkvalitet, annars kan det skada håret. Fråga din frisör om du är osäker på vilken hårborste du ska välja, säger hon.

5. Gå och lägga sig med fuktigt hår

Att gå till sängs med hår som inte är torrt är som att ta ut nytvättade plagg ur tvättmaskinen och lägga dem i en skrynklig hög i ett hörn, menar Natasha Toloue.

– Det måste torka innan du går och lägger dig, annars kan håret blir skadat när det gnuggas mot huvudkudden. Hår kan ruttna om det är fuktigt för länge, säger hon.

6. Strunta i att läsa innehållsförteckningarna

Konsumentmedvetenheten kring hårvårdsprodukter har ökat, vilket har bidragit till bättre produkter, menar Natasha Toloue. Men många behöver fortfarande bli bättre på att läsa innehållsförteckningarna och ställa krav på bra ingredienser.

– Jag skulle aldrig använda produkter som innehåller parabener, sulfater eller silikon, säger hon.

Det är också viktigt att ha koll på vad produkterna har för pH-värde, menar hon.

– Värdet ska ligga mellan 5,5 och 6,5 och det står oftast på förpackningen om man läser noga. Schampon och balsam som man köper i mataffären har sällan rätt pH-värde och använder ofta salt för att rengöra håret, vilket är uttorkande och kan framkalla eksem, säger Natasha Toloue.

Foto: TT

Utvald läsning