Fräschare hår med 4 steg – knepen som verkligen fungerar

Knepet mot håravfall.

Oavsett om du välsignats med långt, tjockt, rakt eller lockigt hår finns det bättre och sämre sätt att sköta det på. För att få ut det mesta av din frisyr finns det några enkla riktlinjer att följa om du är ute efter ett snyggt och fräscht svall.

1. Schamponera två gånger i veckan

Rådet att inte tvätta håret varje dag finns av en anledning och det är väldigt logisk. Schampo är till för att rengöra och lösa upp smuts och fett, därför är det också uttorkande för din hårbotten om du tvättar håret varje dag. Genom att begränsa schamponeringen till några dagar i veckan får du bättre balans.

– Ju tjockare hår du har desto mer sällan behöver du tvätta det, säger kändisfrisören Louis Licari till Cosmopolitan.

2. Använd hårinpackning en gång i månaden

– Inpackning är väsentligt för hårets välmående, säger Licari, men menar att det räcker att packa in håret så sällan som var fjärde till femte vecka. Och du kan glömma dyra inpackningar, ditt vanliga balsam fungerar fint.

Applicera helt enkelt bara ditt balsam i torrt hår och förslut med en plastpåse för att hålla värmen. Vira sedan en handduk runt allt och låt verka i 30 minuter innan du sköljer ur. Det tar ungefär en halvtimme för balsamet att penetrera stråna, så att ha i det längre gör varken till eller från.

3. Klipp håret var sjätte vecka

– Kort hår behöver fräschas upp oftare, så har du en kortklippt frisyr eller en page bör du trimma den var sjätte till var åttonde vecka, förklarar Licari.

Har du däremot en lång frisyr kan du vänta upp till 12 veckor med frisörbesöket, men se upp för kluvna hårtoppar. Om dina toppar börjar gå av kan det påverkar allt hår.

– Så även om du försöker spara ut din längd bör du se till att toppa dig regelbundet.

4. Färga utväxten var tredje månad

Slingat hår med highlights bör färgas var tredje månad för ett mest naturligt resultat. Går du till frisören oftare än så riskerar du att slingorna hamnar för tätt. Är det däremot gråa strån som ska täckas krävs det tätare behandlingar.

– Om du har mer än 20 procent grått hår behöver du färga en gång i månaden. För mycket grått i botten kan göra att du ser äldre ut, säger Licari.

AV: Mikaela Råberg

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips