Första hjälpen för slitet sommarhår

3 vårdande tips för alla hårtyper

Har du svårt att få ordning på håret, trots dyra schampon och vårdande mirakelprodukter? Då kanske du använder dem helt fel.

Här ger Harriet Hermansson, på salong Haven i Stockholm, några enkla, men effektiva, knep för fint hår fort:

1. Tvätta inte för ofta. Försök att hålla dig till två gånger i veckan.

2. Snåla med schampot. De flesta använder för mycket. Vill du ha en löddrig känsla, tillsätt mer vatten i stället för mer schampo.

3. Krama alltid ur vattnet ur håret med en handduk innan du har i conditioner eller inpackning. Annars har den bara en ”slinkande” effekt, men den vårdande effekten uteblir.

 

Läs mer: MåBra testar sommarens vårdande hårinpackningar

Första hjälpen för ditt hårproblem

Färgat & blekt

Problem: Kemiskt behandlat och färgat hår är känsligare för sol och slitage. Solskador gör det mer poröst och får färgen att se blekare ut.

Du behöver: Stärka och skydda håret.

Vårda så här: På sommaren tvättar man håret något oftare eftersom man solar och badar, därför ska man välja ett milt rengörande schampo som tar bort salt och klor. Använd en återuppbyggande conditioner. Har du grovt hår kan du behöva inpackning i stället för conditioner efter varje tvätt. Mellan maj och september bör du använda en solskyddsprodukt i håret varje dag. Det skyddar hårkvaliteten och gör att det inte bryts ner så fort. Vill man skydda själva färgen är hatt det bästa skyddet.

Torrt & frissigt

Problem: Torra hår har en svagare hårsäck och en sämre talgproduktion. Torrheten förvärras av för mycket tvättande, fönande och tångande. Hår blir också torrare med åren.

Du behöver: Återfukta håret.

Vårda så här: Behandla ditt hår varsamt. Undvik daglig tvätt, ”vädra” eller skölj med bara vatten i stället. Tvätta inte i varmt vatten och skrubba och gnugga inte håret. Dra ner på fönande och tångande, som torkar ut. Använd ett milt rengörande schampo. Krama alltid ur vattnet ur håret med en handduk innan du har i conditioner. Gör en kraftfull, skräddarsydd inpackning minst var femte tvätt. Be din frisör om råd när det gäller produkt.

Fett & platt

Problem: Talgproduktionen i hårbotten är rubbad och den blir snabbt fet. Själva håret är som ett läskpapper för fettet, som gör det svårstylat. Ibland kan hårbotten vara fet, men längderna torra. Fett hår kan bero på arv, hormoner och obalans i kosten.

Du behöver: Symtomlindring.

Vårda så här: A och O är att du har produkter mot fet hårbotten/fett hår. Ta gärna en kurbehandling på salong för att få en ordentlig diagnos. Tvätta helst inte håret varje dag, även om det inte nödvändigtvis förvärrar problemet. När du tvättar håret är det viktigt att du schamponerar två gånger: första gången för att bryta ytspänningen på håret och lösgöra smuts, andra gången för att schampot ska kunna behandla hårbotten. Låt schampot verka någon minut. Välj en conditioner för torra längder, om du har det. Applicera conditioner i längderna, inte i hårbotten!

Känslig hårbotten

Problem: Hårbotten är tunn, torr och kliar och fjällar. Kan bero på allergi, överkänslighet mot hårprodukter, tvättmedel eller parfymer.

Du behöver: Milda produkter.

Vårda så här: Var rädd om din hårbotten och tvätta inte håret oftare än två gånger i veckan. Var noga i valet av produkter, särskilt sådana som kommer nära hårbotten. Schampot ska vara milt rengörande och milt parfymerat. Det flesta serier har kurprodukter för känsliga hår. Var noga med att läsa produktinformationen eftersom kurprodukter ofta ska användas lite annorlunda än vanliga produkter. I dag finns det även lite snällare stylingprodukter med svalkande och lugnande effekt på hårbotten.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Arganolja – skönhetsmiraklet alla talar om

Superprodukten arganolja kan användas på både hur och hår.

Uppståndelsen kring arganolja som skönhetsingrediens fortsätter att öka. Här är fakta och produkttips för dig som är nyfiken!

Läs mer: Arganolja – skönhetsmiraklet alla talar om

Experten: Så får du håret att växa snabbare

Inga tillskott med kisel! varnar MåBra:s expert.

Tycker du att håret växer för långsamt? Inte så konstigt, i genomsnitt växer håret 1,2 cm per månad, men det varierar från person till person. MåBra har sammanställt de bästa knepen för att få håret att växa snabbare, bland annat delar experten Anki Sundin med sig av sina bästa tips!

Läs mer: Så får du håret att växa snabbare