Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Forskning: Rökning gör håret grått snabbare

28 apr, 2017 
Rökning ger grått hår.
Vill du behålla din hårfärg så länge som möjligt ska du hålla dig borta från cigaretterna, visar forskning.
Annons

Många av oss minns dagen när det hände. När vi hittade det första gråa hårstrået på huvudet. Det må vara en naturlig del av att åldras – men för vissa av oss händer det tidigare än för andra. Varför vet forskarna inte än i dag.

Att hårstråna blir gråa beror på att det slutar produceras pigment. Det är stamcellerna i det översta hudlagret som blir till melaninproducerande celler, melanocyter. Det är sedan deras uppgift att vandra ner till hårsäckarna och producera pigmentet som ger vårt hår sin färg.

Läs också: Hår som är grått – snart ett minne blott!

När vi blir äldre dör stamcellerna allt eftersom, och pigmentproduktionen upphör. Men inte i alla hårsäckar samtidigt, utan varje hårstrå har sit eget förlopp.

Det har länge påståtts att stress kan vara en bakomliggande orsak till att vissa blir gråhåriga tidigt, vilket flera studier på möss har kunnat påvisa. Däremot har sambandet inte kunnat överföras på människor. Däremot kan stress bidra till håravfall, vilket i sin tur gör att gråa hår syns bättre.

En sak som man däremot vet, efter en studie från 2013, är att rökning ökar mängden gråa hårstrån hos unga under 30 år. Upp till 2,5 gånger större risk löper rökare att bli gråa innan 30-strecket.

Så dissa rökningen för hårets skull – och förstås hälsans!

Källa: Illustrerad vetenskap

Foto: Shutterstock

 

Så påverkas ditt hår av att du blir äldre

Läs också: Så påverkas ditt hår av att du blir äldre

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons