Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Forskare: Nytt vaccin kan bota akne

24 apr, 2017 
Vaccin mot akne.
Inte bara tonåringar drabbas av akne – allt fler vuxna får problem med inflammationer i huden. Men snart kan det finnas en lösning!
Annons

Nästa generation tonåringar kan få en trevligare pubertet än många av oss äldre hade. Amerikanska forskare har nämligen tagit fram ett vaccin som kan bota akne.

Vaccinet har varit så framgångsrikt att det är redo för det sista stadiet av tester, vilket är test på människor – och går det bra kan vaccinet finnas på marknaden inom några få år.

Läs också: Ny studie: Vitamintillskott kan ge dig akne

Det är ett gäng forskare vid University of California som hittat den möjliga lösningen på ett problem som drabbar omkring 80 procent av befolkningen. Det som orsakar akne är i vanliga fall bakterien P. acnes, som löser upp fett i huden och bildar giftiga biprodukter som skapar inflammationer – finnar.

Det nya vaccinet innehåller en antikropp som visserligen låter bakterierna vara, men hindrar inflammationerna från att bildas.

Läs också: Finnar och oren hy? Här är 5 tips på vad du bör äta

Hittills har vaccinet testats på hudbiopsier från personer med akne, och med framgång. Nu kommer försöken på människor att pågå under några år. Vi hoppas att framgångarna fortsätter och att framtidens ungdomar kan få en sak mindre att oroa sig över.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Foto: Thinkstock

 

Otippade fördelen med att få finnar

Läs också: Otippade fördelen med att få finnar

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons