Finnar och oren hy? Här är 5 tips på vad du bör äta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Alla som någon gång har varit ute sent, druckit alkohol och festat till det på en bakispizza dagen efter vet hur stor påverkan din kosthållning har på din hud. Vi vet att vi bör sova 7–9 timmar per natt, dricka rikligt med vatten och äta mycket fiber. Men visste du att även detta är värt att tänka på om du har problem med finnar?

1. Ät mindre mat som är inflammatorisk

De största inflammatoriska bovarna är mejeriprodukter, gluten och socker. Om du har problem med hyn bör du skära ner på mat som innehåller något av detta. Testa att utesluta mejeriprodukter, gluten och socker i två veckor för att se om hyn förbättras. När du sedan börjar äta detta igen kommer du märka hur din kropp reagerar – gaser, uppsvälld mage och huvudvärk är vanliga reaktioner. Om du inte har märkt av dessa symptom tidigare är det troligtvis för att du har ätit det ofta vilket har gjort att kroppen knappt reagerar längre. Vi alla har olika nivåer av tolerans mot inflammatorisk mat men generellt sätt är dessa ingredienser de som många reagerar på.

Läs också: 8 saker som händer när du slutar äta gluten

2. Sugen på choklad? Ät enbart mörk choklad med hög kvalité

Som tonåring fick du säkert höra att du skulle undvika choklad för att bli kvitt finnarna. Faktum är att det bara är halva sanningen och att det är olika från person till person. I riktigt mörk choklad som är gjord med hög kvalité finns det hälsofördelar att dra nytta av, även om du har synlig akne.

Läs också: Chokladälskare? 8 anledningar att ta en bit till

3. Investera i probiotika

En god maghälsa och en fin hy är tätt ihopkopplade. Probiotika är goda bakterier som stärker tarmfloran och hämmar tillväxten av skadliga bakterier. Probiotika finns naturligt i bland annat havre, vitlök, honung och spirulina.

Läs också: Bli friskare och piggare med probiotika

4. Använd mat som ansiktsmask

Det finns flera olika recept och tips på vilken typ av mat du kan ha i ansiktet. Några klassiker är en blandning av lika delar honung och varmt vatten (applicera på ansiktet och låt vara kvar så länge du vill innan du sköljer med vatten) eller mosad avokado som du masserar in i huden och låter vara ett tag innan du sköljer med vatten.

Läs också: Ansiktsmask med öl och avokado

5. Experimentera med kol och sandelträ

Kol ska absorbera skadliga och sjukdomsframkallande ämnen i tarmen och finns att köpa på vanligt apotek. Om du till exempel äter något du vet att du kan få ont i magen av, som bröd, kan du ta en dos kolkapslar för att balansera upp. Sandelträ syns allt mer i bland annat hudoljor och ska vara särskilt hjälpsamt för att få igång blodcirkulationen i ansiktet. Med andra ord: kombinera det du äter med hur du tar hand om hyn.

Läs också: 10 bästa hudorden för frisk och fräsch hy

Källa: Food & Wine

 

5 vanliga hudproblem och hur du blir av med dem

Följ de 10 budorden och få en vackrare hy!

Läs också: 5 vanliga hudproblem och hur du blir av med dem

 

 

Redaktionens tips
Dela på: