Hur får man finare hud? 13 tips från experten

Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Nyligen hade KK ett frågeformulär på sin Instagram, där de fick kosmetisk-dermatologiska sjuksköterskan Silje Austnes att svara på sina läsares frågor om hud och hudvård. Och frågorna var många, vilket kanske inte är så konstigt.

När allt kommer omkring är de flesta av oss engagerade i att ta hand om huden och göra vad som krävs för att den ska vara frisk och stark så länge som möjligt. När ska man använda anti-age-produkter, vilken typ av peeling är bäst och vilken ansiktsmask är bäst? Vi har samlat alla svar här!

Anpassa din hudvård!

Vilka är dina bästa tips för mycket känslig hud? Kämpar med rodnad och finnar.

– Det viktigaste är att ha en hudvårdsrutin som är anpassad till din hud. Detta för att hålla symtomen på en hud i obalans borta. Det viktigaste är att ha ett bra rengöringsmedel, en balanskräm eller serum för din hudtyp och naturligtvis solskydd för att skydda din hud mot ytterligare skador.

När börjar man använda anti-age-produkter?

– Den viktigaste anti-aging-produkten som du bör använda är faktiskt ett solskydd, den ska användas från att du är ett barn. Anti-aging kan vara olika produkter, även en ansiktsskrubb fungerar anti-aging. Så det viktigaste är att använda bra, skräddarsydda produkter för din hud, från tonåren.

Vad är bra hudvård för rosaceahud? Och för dem som inte vet, vad är rosacea hud?

– Rosacea är en kronisk hudinflammation som kan orsaka rodnad och små finnar i huden. Rosacea kan se ut på många olika sätt, från mild till tung rosacea. Om du har en hårt infekterad hud rekommenderar jag alltid att du pratar med en hudläkare för medicinsk behandling. Med en mildare rosacea kan skräddarsydda produkter användas för att lindra åkommorna. Här är det viktigt att få hjälp med att hitta anpassade produkter av en rosacea-expert.

En del går regelbundet på dermapenbehandling. Finns det något du kan ”ersätta” det med hemma?

– En medicinsk dermapen-behandling kan inte ersättas hemma, men om du har möjlighet under dessa tider, rekommenderar jag att du tar ett hemläkemedel med specialanpassade krämer med ett högt innehåll av retinol.

Det är svårt att hitta rätt ansiktsmask – har använt ZO och NOON prod. Några tips?

– Det finns många olika ansiktsmasker på marknaden. Ofta kan inte en ansiktsmask behandla alla ”problem”, men en kombination av en bra hudvårdsrutin för morgon och kväll – förutom en ansiktsmask för ett specifikt behov – är bäst.

Exfoliering: är en skrubba med spannmål eller kemiskt filter bäst, och varför?

– Detta beror på hudtyp. Fet och grov hud får ofta den bästa effekten av en något kraftigare skrubb med spannmål, medan en känslig hud i många fall kan svara bäst på en enzymavlagring som du applicerar.

Hur ofta kan du exfoliera med syror och skrubba om du får talgkollektioner?

– Om du har en god exfolierande skrubb som är anpassad till daglig användning kan du ofta peela huden varje dag för att öppna tilltäppta porer.

Kan en AHA-toner användas varje dag eller finns det för mycket peeling för huden?

– AHA-syror kan ha många olika styrkor beroende på typ. En AHA-syra som glukolsyra är den mest kraftfulla medan mandelsyran är mildare. Här kan du försöka testa vilken typ av toner du har, om du upptäcker att din hud blir väldigt röd och torr kan det vara okej att minska användningen av din AHA-toner.

Vid vilken ålder bör retinol startas? Och för de som inte vet, vad är retinol?

– Retinol är en typ av A-vitamin i form av en kräm som appliceras på huden. Retinol kan penetrera huden djupt, vilket gör att den verkligen fungerar bra med cellerna i huden. Retinol kan användas både av tonåringar som kämpar med akne och för vuxna som vill motverka rynkor. Här är det viktigaste att få skräddarsydda produkter för din hud.

Vilka produkter rekommenderar du för ungdomshud?

– En bra anpassad rengöringsprodukt och solskyddsfaktor för daglig användning är det viktigaste. Om du har en lätt röd hud kan du applicera både aktivt serum och krämer för att minska akne eller för att lugna känslig hud. Här är det viktigt att få rätt krämer för varje hud.

Hur kan du bäst förebygga rynkor? Vilka ingredienser ska du leta efter?

– Solskyddsfaktor, solskyddsfaktor, solskyddsfaktor! Annars väl anpassad hudvårdsrutin med en eller flera aktiva ingredienser som AHA, PHA och retinolsyror. Naturligtvis beror ingredienserna på hud och hudtyp. Men här är en liten sammanfattning:

  • För anti-aging: AHA, PHA och retinol syror
  • För aknehud: BHA-syror
  • För alla: Se till att din solkräm skyddar mot UV-A och UV-B

Har du några makeup-tips som är bra för huden?

– Jag är väldigt förtjust i mineralsmink. Jane Iredale, Coloresciense och Bare minerals är mina favoriter.

Jag är alltid röd på näsan – och har ingen aning om varför! Har provat många olika hudvård. Vad kan vara orsaken?

– En röd näsa kan ha många olika orsaker. En tunn nordisk hud har ofta viss rodnad runt näsan och detta är helt normalt. Annars kan det finnas brutna blodkärl, solskador, känslig hud, överdrivna porer (gör inte det) och tidigare frostskador.

Källa: KK.no   Foto:TT

Läs mer:

Fuktgivande ansiktsmasker att skämma bort huden med

Hudvård för känslig hy – bra parfymfria produkter

Boosta huden med fukt! 6 ansiktsoljor som gör jobbet

Utvald läsning