Artikeln innehåller reklamlänkar

Fet och glansig hy på vintern? Så får du en mattare look!

Slipp glansig hud på vintern!

Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Som om det inte räckte med att man känner sig blek och glåmig under vinterhalvåret får många av oss dessutom stå ut med en glänsande fet T-zon.

Det är ett vanligt problem att bli torr i den lika torra, kalla vinterluften. Men för många reagerar då huden med att överdriva – åt andra hållet.

– Blank eller glansig näsa beror på överproduktion av talg eller för feta ansiktsprodukter. Huden kan av olika anledningar överproducera talg året om. På sommaren när man svettas mer kan det blanka även bero på att man svettas under feta cremer och ”fel” puder med mineraloljor och talk i som lagt sig som en hinna på huden, har hudterapeuten Theresia Berglund tidigare berättat för MåBra.

Mineralsmink och mindre skrubb

Men på vintern beror glansen antagligen mest på överproduktion av talg – då huden försöker kompensera för torkan den utsätts för av klimatet. Börjar du då använda uttorkande produkter blir det hela som en ond cirkel där du motarbetar din hud, och den dig.

Theresia Berglunds bästa tips är att satsa på mineralsmink, samt ta det lugnt med skrubbandet.

– Och ge ALLTID nya produkter en månad innan du utvärderar, för det är så lång tid det tar för huden att förnya sig, säger hon.

Välj rätt hudvårdsprodukter

Satsa på en ansiktscreme som binder fukt ordentligt, kolla efter en som innehåller karbamid och/eller glycerol samt hyalyronsyra som hjälper mot yttorrheten. Till exempel denna dagcreme från L300 (länk till butik), som återfuktar och stärker hudens barriär.

Eftersom den torra luften finns såväl inne som utomhus kan det vara en snabb lösning att ha en fuktspray med sig i alla lägen. Denna från The Ritual ger dig snabbt en uppfräschning och snabb återfuktning. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Att investera i en bra fuktmask och ett fuktserum är också något du inte kommer att ångra!

 

Här är några produkter med anti-shine-effekt:

Mattande puder från Isa Dora (länk till butik). Ultrafint, fixerande kompaktpuder. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Mattande puder från Isa Dora.

Dagcreme i gelform från Nivea (länk till butik). Absorberas snabbt av huden och återfuktar hela dagen. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Dagcreme från Nivea.

Mattgörande primer från Revlon (länk till butik), som du kan har ensam, under eller över din övriga makeup. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Mattande primer från Revlon.

Pappersark från Sensai (länk till butik) som med några dutt absorberar överflödigt fett från huden. perfekt att ha med i väskan! Läs mer och köp här. (länk till butik)

Mattande papper från Sensai.

Mattgörande creme från MAC (länk till butik), som byter den feta glansen mot ett lätt skimmer och håller ytan fräsch hela dagen. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Mattcreme från MAC.

 

Läs mer:

Experten: Så slipper du torr hud i vinter

Torr hud i kylan? Här är kalla fakta om vinterhuden!

Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud 

 

Utvald läsning