Artikeln innehåller reklamlänkar

Experter: Så motverkar du torra läppar på bästa sätt

Torra läppar? Så slipper du det jobbiga problemet och får läpparna mjuka!

Att använda eller inte använda läppbalsam, det är den som stora frågan.

Vintertid är vi många som besväras av  extremt torra och spruckna läppar. Vissa tycker att läppcerat som Lypsyl är lösningen – andra hävdar att det snarare gör situationen värre.

Time Magazine har pratat med dermatologen Zoe Draelos. Hon påpekar först och främst att läppar skiljer sig från huden du har på exempelvis armar eller ben. I stället består de av en slags ”övergångshud” och saknar hornlagret – det yttersta skyddslagret. Detta är också anledning till att läpparna är röda.

Torra läppar? Testa Burt’s Bees (länk till Apprl) läppbalsam med bivax! Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Saliv bryter ner fett och protein

Läpparna liknar snarare insidan på din mun eller näsa. Men till skillnad mot den huden är läpparna betydligt mer utsatta för saker som kyla och vind.

Nästa problem är att ditt saliv arbetar emot dig. Ett av enzymen som finns i din saliv är byggt för att bryta ner fett och proteiner. Eller kort sagt: Det dina läppar är gjorda av.

Experterna som Time Magazine har därför ett tydligt råd: Sluta slicka dig om läpparna.

Läs också: Mjuka läppar nu! Vi testar välgörande läppbalsam

Glöm inte att skydda läpparna i solen! Nuevas (länk till Apprl) läppbalsam har SPF 30. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Sugs inte upp av läpparna

Problemet är också att många missförstår hur läppbalsam fungerar. Till skillnad mot hudlotion är det inte mening att lypsylen ska sugas upp av läpparna. De är snarare designade att ligga ovanpå som en sköld.

Men att säga att läppbalsam är beroendeframkallande vill inte Zoe Draelos skriva under på. Hon hävdar snarare att det handlar om bekvämlighetsskäl. Precis som folk uppskattar en vinterjacka när det är kallt ute, uppskattar de sitt läppbalsam för att de gillar känslan.

Samtidigt finns det andra experter som säger att läpparnas förmåga att hålla balansen försämras vid frekvent användning.

Rekommenderar inte naturprodukter

Ann Pontén, överläkare och docent vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, håller med om att det inte finns några säkra bevis för att läppcerat är beroendeframkallande. Däremot kan smakämnen och andra tillsatser i produkterna orsaka kontaktallergier.

– Det behövs verkligen inte en massa olika smakämnen och undergörande ämnen. Det går bra med något fett och då brukar vi rekommendera en så enkel produkt som möjligt, exempelvis vaselin. Det brukar nästan ingen reagera på, säger hon.

Testa ACO:s vita vaselin (länk till Apotek Hjärtat) mot torra läppar. Läs mer och köp här. (länk till Apotek Hjärtat)

Vissa smörjer in läpparna med olivolja eller honung. Är det något du skulle rekommendera?

– Vi brukar inte rekommendera naturprodukter eftersom de har komplicerade sammansättningar. Honung kan eventuellt ge kontaktallergi och samma sak med olivolja. Det vi här hos oss försöker reda ut är om det handlar om eksem eller om det bara är torra läppar, säger Ann Pontén.

Artikeln kommer ursprungligen från allas.se

 

DIY – ekologisk läppeeling med fyra ingredienser

diy-lappeeling

Läs också: DIY – ekologisk läppeeling med fyra ingredienser