Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Experten: Så slipper du torr hud i vinter

18 jan, 2018 
AvNanna von Knorring
Torr, flagnande hud som stramar, är röd och inte har ett uns av sommarens glow kvar. Vinterhuden är ofta trött och torr, men den går att undvika. Här är hudterapeutens bästa knep som du kan prova redan i dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Att ha torr hud i ansiktet eller på kroppen är ingen trevlig bieffekt av vinterns kalla temperaturer. Speciellt irriterande kan det vara om det känns som om inget hjälper hur man än kämpar med olika hudvårdprodukter.

För att råda bot på vinterns hudproblem har vi frågat en hudexpert om knepen som fungerar – på riktigt.

Varför får man torr hud under vintern?

– Det är kombinationen av den kalla luften ute och att vi vistas mer inne i torr inomhusluft. Den kalla utomhusluften gör att de flesta av oss blir torrare i huden oavsett vilken hudtyp man har. Är man fet från början blir man kanske mer blandad och är man normal i huden upplever man sig mer åt det torra hållet, säger Annica Forsgren, auktoriserad hudterapeut som driver hudvårdsbutiken skincity.se samt bloggar på hudspecialisten.se.

Läs också: Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

Expertens bästa tips för att slippa den torra huden från första början är att anpassa sin hudvårdsrutin enligt årstiden, precis som vi anpassar våra kläder efter väder.

Annons

– När vi plockar fram vinterjackan bör vi också rusta badrumsskåpet med det huden behöver, inför kallare och torrare väder. Det betyder att man förbereder och ”klär på” huden med produkter som är fuktgivande och ger näring. ”Layering” innebär att man lägger hudvårdande produkter lager på lager och så att säga ”klär på huden med olika lager”. De lättaste produkterna applicerar man närmast huden för de tränger lättast in och därefter bygger man på och de tyngsta produkterna sist, säger Annica Forsgren.

Mjukgörande lotion från ANNONS Maria Åkerberg för torr och känslig hud. Lindrar och dämpar rödflammig hud. ANNONS Läs mer och köp här.

Lösningen på problemet stavas alltså inte fet kräm i mängder, utan fukt. Men om man inte hunnit förebygga torrheten finns det sista minuten-knep som kan råda bot.

Annons

– Vid kallare klimat rekommenderar jag att man ett par, tre gånger i veckan byter ut sin nattkräm mot en fuktmask, som man gärna kan sova med. Jag rekommenderar också att applicera ett näringsrikt serum under sin vårdande kräm. Serumet penetrerar djupare ner i huden, än vad en kräm kan göra.

Näringsrikt serum från ANNONS Lumene. ANNONS Läs mer och köp här.

Läs också: Torr hud i kylan? Här är kalla fakta om vinterhuden!

Om det är benen eller andra delar av kroppen som blir torra i huden under vintern tipsar Annica Forsgren om att behandla huden med en dusch- eller kroppsolja som kapslar in fukten i huden.

– Ett annat tips är att öka fukthalten inomhus genom att ha en luftfuktare i exempelvis sovrummet, säger Annica Forsgren.

Annons

Finns det några misstag man ska se upp för?

– Många fortsätter att använda samma produkter oavsett vilken årstid, vilket klimat eller hur huden ser ut. Vintern är en särskilt tuff tid för huden och ansiktet är förstås extra utsatt. Ett annat misstag jag ofta ser är att man inte lär känna sin hud tillräckligt och risken är då att de produkter man tillför huden inte får rätt effekt.

Yttorr hud och hur man får lyster i vintertrött hud

Men alla blir inte bara torra i huden under vintern. Vissa kan istället uppleva en irriterande kombination av både torr och fet hud.

– Det kallas yttorrhet och är väldigt vanligt. Yttorrhet är inte samma sak som att man har en torr hudtyp, så även en fet hud kan vara yttorr, vilket är mycket vanligt. Yttorrhet kan uppstå när man använder fel produkter och om man exempelvis sitter mycket framför datorn i torr inomhusluft.

Hur behandlar man en yttorr hud på bästa sätt?

Annons

– Här gäller det att verkligen ge huden en riktig fuktboost. Gärna med en booster och för bästa resultat använd en fuktspray under dagen för att fylla på. En yttorr hud vill inte ha feta produkter utan är ute efter fukt, fukt och åter fukt, säger Annica Forsgren och fortsätter:

Läs också: 5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

– Med hjälp av exfoliering får man bort de gamla, gråa hudcellerna på hudens yta för att fukten ska kunna tränga igenom. Man kan dränka huden i fukt, men har man inte exfolierat huden, så kommer man ändå inte åt grundproblemet. Stärk också upp huden med näring för att få ett bra skydd.

Lugnande fuktspray från ANNONS Dermalogica som motverkar stramande. ANNONS Läs mer och köp här.

Finns det något man kan göra innan för att undvika yttorrhet?

– Använd med fördel en syraexfoliering för att ta bort gamla hudceller. Tillför därefter återfuktande och näringsrikt serum och crème. Jag vill även rekommendera att applicera en sheet-mask så ofta man bara kan.

Annons

Många upplever att de har brist på lyster i huden under vintern. Hur får man glow under vinterhalvåret?

– C-vitamin förbättrar lystern och har även en rad andra bra egenskaper. Ett tips är att använda en olja och droppa i lite olja i en foundation för att ge extra fin lyster till huden.

Läs också: Bästa produkterna för torr hud i vinter

Finns det något man kan tänka på i sin kost för att förhindra torr hud?

– Maten påverkar absolut huden. I färgrika grönsaker och frukter finns antioxidanter och proteiner finns i bland annat linser, sojabönor och lax. Dessa ämnen skyddar och bygger upp hudcellerna, så att vi bibehåller en frisk hudbarriär. Snabba kolhydrater och socker minskar i stället mängden kollagen, som är hudens byggmaterial.

Foto: Pressbild & Shutterstock

Annons