HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Experten: Så fixar du välformade bryn!

22 aug, 2017 
Från sönderplockade till fylliga och breda – på en timme fick MåBra:s redaktör Anna Sundesten nya, snygga ögonbryn med så kallad microblading.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Som många andra plockade jag sönder mina ögonbryn i tonåren. På den tiden, när man skulle ha smala bryn, gick jag loss med pincetten både under och över dem. Resultatet lämnade mycket övrigt att önska redan då – men det är framför allt under senare år som jag har insett vilket lyft hela utseendet kan få av ett par välformade ögonbryn. Men att hålla på och måla dem varje dag passar inte mig, jag behövde något annat.

Jag började läsa på om olika metoder och fastnade till slut för så kallad microblading. Det innebär att man gör små snitt i huden och fyller dem med färg för att forma och fylla ut brynen. Det blir som tatuerade hårstrån, helt enkelt. Men det rör sig inte om en permanent tatuering, utan om en kosmetisk variant som sitter uppemot två år.

Läs också: Ge ansiktet ett lyft med snygga ögonbryn

Själva behandlingen gjordes av hudterapeuten Agata Siergiejuk på AS Estetic i Stockholm. Hon började med att markera ut vilken form brynen skulle ha. Därefter la hon på en bedövningssalva. När hon sedan snittade in färgen kändes det nästan ingenting, mest bara som ett litet skrapande och pickande på huden. Med millimeterprecision förvandlades mina tunna och ojämna ögonbryn till ett par rejäla och välformade på en timme.

Annons

Efter ungefär en månad var det dags för återbesök, eftersom en stor del av färgen försvinner efter den första behandlingen. Agata valde att göra ännu tätare strån den andra gången. Även nu blev resultatet toppen. Nu har jag ett par snygga bryn, med en form som jag bara kunnat drömma om innan.

Läs också: Ditt viktigaste ansiktsdrag – enligt forskning

Annas ögonbryn, före och efter.

Andra salongsmetoder för nya bryn!

Puderbryn

Skillnaden mot microblading är att man i stället för att rita in streck som liknar hårstrån skuggar in färg. Det gör att brynen ser mer ifyllda och markerade ut. Puderbryn är en pigmentering (permanent makeup) som görs med maskin. Skuggningen sitter oftast något längre än microblading, ibland i upp till fem år. Metoden är lämplig för dig med fet hud eftersom microblading inte fäster så bra då.

Annons

Pris: cirka 4 000 kr.

3D Puder

Här använder man både microblading, då man ritar in streck som ska simulera hårstrån, och pudermaskin som skuggar brynen lite extra i mitten. Det ger en fylligare effekt.

Pris: Cirka 4 000 kr.

Läs också: Kan ditt ansikte avslöja vad du heter?

Att måla brynen är också ett alternativ!

Ombrebryn

Ombre är en färgteknik som ger en naturlig skuggeffekt. Det innebär att brynens färg är ljusare längst in men mörkare längst ut.

Pris: 4 000 kr.

Ögonbryns förlängning

Här använder man samma teknik som vid ögonfransförlängning: små strån limmas fast på de befintliga håren eller på huden för att förtäta och få fylligare bryn.

Pris: Cirka 1000 kr.

Läs också: Därför bör du bära smink i solen – experten förklarar

Bryntransplantation

Hårsäckar med hårstrån från nacken transplanteras med nål in i ögonbrynen i stället. Efter någon månad börjar de producera nya strån. Brynen blir alltså lika långa som huvudhåret och måste klippas. Transplantationen görs under lokalbedövning och tar cirka tre timmar. Metoden används framför allt då man har tappat brynen helt på grund av sjukdomar som seborré och alopeci eller om man har ärr i brynen där det inte växer hår.

Pris: cirka 25 000 kr.

AV: Anna Sundesten & Vivvi Alström FOTO: Elise Florman, Thinkstock

Annons