Experten: Så får du finaste håret i vinter

Alice Badaru Kisiel, hårexpert på Schwarzkopf Gliss, vet hur du vårdar håret när det är minusgrader ute:

Varför tappar vi hår på vintern?

– Under vintern utsätts håret för mer intensiva påfrestningar och håravfallet ökar då. Isande vindar, uppvärmda rum med torr luft och tjocka mössor sliter på både hår och hårbotten. Ge håret extra fukt, se till och äta sund mat och sov ordentligt. Det man också kan tänka på är att få i sig D-vitamin, B-vitamin samt omega-3-oljor. Ge även hårbottnen en skön massage när du schamponerar håret. Det ökar blodtillförseln till hårsäckarna och stimulerar hårväxten.

Varför får man så lätt irriterad hårbotten då?

– Det beror ofta på att hårbottnen är uttorkad. Använd ett vårdande schampo och balsam som innehåller olja. Det hjälper till att hålla fuktbalansen. Använd gärna torrschampo mellan hårtvättarna för att fräscha upp håret utan att irritera hårbottnen.

Vad gör man åt friss?

– Gör en intensiv hårinpackning en gång i veckan och komplettera med hårolja vid behov under dagen.

Nu finns massor av håroljor och de beskrivs som mirakeldroppar. Men passar olja alla hår?

– Håroljan sluter fjällskiktet i skadat hår, återfuktar och ger glans utan att håret känns eller ser fett ut. Tidigare var nackdelen med olja att det tyngde ner håret, speciellt tunt och fint hår. Tack vare nya högteknologiska formuleringar har håroljorna blivit lättare och kan användas i alla hårtyper.

Vilka produkter kan du inte klara dig utan i vinter?

-Hårolja! Den kommer i en behändig förpackning som passar perfekt att ha i handväskan och kan plockas fram när håret behöver lite extra kärlek. Annars är en hårinpackning med extra mycket keratin något som jag alltid ser till att ha hemma i badrummet, särskilt under den kalla årstiden.

AV VIVVI ALSTRÖM

BILD THINKSTOCK