HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Experten: Rätt sätt att rengöra ansiktet

07 jan, 2016 
Mousse, gel, micellärt vatten eller kanske en vibrerande borste? Vi reder ut vilken rengöring som är bäst för just din hud!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns en uppsjö av rengörande produkter för olika hudtyper och det är lätt att gå vilse bland flaskorna. För hur vet man egentligen att man har hittat den rätte?

– En bra rengöring ska inte torka ut eller göra att huden stramar och blir sträv. Den ska göra rent. Testa att torka av ansiktet med en bomullsrondell med ansiktsvatten efteråt för att se om rengöringen har löst upp all smuts och makeup, säger Annica Joensuu, hudterapeut och ordförande i SHR, hudterapeuternas riksorganisation.

Särskilt viktigt är det att rengöra huden ordentligt på kvällen. Bland annat för att få bort dagens föroreningar, smink och de slaggprodukter huden utsöndrar när vi svettas. Dessutom gör en grundlig rengöring att du får ut maximalt av den nattcrème du använder. Man brukar också säga att det är på natten huden reparerar sig, och det stämmer – åtminstone delvis.

– Hudcellerna delar sig var tjugonde minut, så reparationen pågår dygnet runt. Men på natten sätter även andra, hormonella funktioner igång som också är viktiga för huden, säger Annica Joensuu.

Annons

På morgonen räcker det i regel med att rengöra ansiktet med lite ansiktsvatten.

– Att skölja för mycket med vanligt vatten skulle jag inte rekommendera. Vatten torkar ut och har ett högre pH-värde än huden. Det ”kalkar” igen huden och gör att det naturliga skyddet fungerar sämre.

För mycket vatten i ansiktet lakar helt enkelt ut våra naturliga skyddande ämnen, NMF, natural moisturizing factors, som håller kvar fukt i huden. Vill man prompt skölja ansiktet med vatten kan man minimera skadan genom att använda ansiktsvatten efteråt – även på kvällen:

– Ett ansiktsvatten återställer pH-värdet i huden och tar bort kalkrester. Ofta innehåller de även fuktbindande och återfuktande ämnen.

Många av dagens rengöringsprodukter innehåller syror, bland annat AHA-syra, som ska trolla bort ålderstecken, pigmentförändringar, glåmighet och minska porernas storlek. Men Annica Joensuu menar att halterna ofta är så låga att de knappast ger något utöver en djupare rengöring.

Annons

– Man ska vara lite skeptiskt mot rengöringar som säger sig ha andra effekter förutom att ta bort ytlig smuts. En rengöring sitter ju inte kvar, utan sköljs eller torkas av, och för att ha en effekt måste de här ämnena sitta på huden länge, säger hon.

En tvättcrème eller mousse kan alltså inte dra ut pormaskar eller minska porernas storlek.

– För att bli av med pormaskar ska man gå till en hudterapeut och göra en djuprengöring. Samma sak gäller om man vill göra en peeling med syra för att få bort döda hudceller.

Annica Joensuu tycker också att man ska se upp med ”icke-påståenden” som att rengöringen inte är testad på djur:

– Ingen produkt får testas på djur, det är olagligt. Därför är ett sådant påstående utan värde.

LÄS MER:

rengoring

Produkterna och hudvårdsrutinerna som gör huden renare och lenare.

Läs mer här: Hudvårdsguide – rengöring för alla hudtyper

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

 

Annons