Det här vanliga misstaget kan göra att ditt hår börjar mögla

rufsigt hår
1:01

Efter reklamen: 5 tips för tjockt och glansigt hår

(1:01)

Slå på ljud

Försöker du dra ner på att använda värme när du hanterar håret? Bra jobbat, det tackar håret dig för i längden!

Men att välja bort plattång, locktång och fön är inte helt enkelt – och alternativet att lufttorka håret är inte heller helt oproblematiskt. I alla fall inte om man tvättar håret precis innan man går och lägger sig.

Nu varnar hårexperten Anabel Kingsley, i en artikel på New beauty, för att gå och lägga sig med blött hår – det kan nämligen leda till mögel i håret i längden.

– Eftersom det är miljön som håret växer ur, så är hårbottenhälsa viktigt för bra hårhälsa. Studier visar faktiskt att en flagnande skalp kan orsaka eller förvärra håravfall, säger Anabel Kingsley.

Hon fortsätter med att konstatera att hårbotten också påverkar hur håret ser ut och växer.

– Plus att om skalpen är i dåligt skick så kommer håret antagligen bli glåmigt och platt.

Därför kan håret mögla

Om man lägger sig med blött hår varje kväll, och inte heller byter örngott tillräckligt ofta kan bakterier och mögel växa i den varma och fuktiga miljön, som i sin tur då orsakar mjäll eller fjällning i hårbotten.

Hårstylisten Ilias Zarbalis menar att det finns fler problem med att sova med blött hår – håret kan bli både frissigt och gå av.

– Om du måste gå och lägga dig med blött hår, hoppa då aldrig över någon sorts återfuktande eller skyddande produkt, och försök få ut så mycket fukt som möjligt ur håret. Det hjälper för att produkten ska absorberas så att man undviker skada – blöta hårstrån har en tendens att vara böjligare vilket gör att de lättare går av, speciellt när man sover.