Artikeln innehåller reklamlänkar

De 10 vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar ansiktet

10 misstag du gör när du tvättar ansiktet

Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Att tvätta ansiktet kan tyckas vara helt okomplicerat, men faktiskt kan några av vanorna orsaka hudproblem. Om du dras med torr eller fet hud, akne eller eksem i ansiktet är det en bra idé att börja med att se över dina tvättrutiner.

Här har vi listat de 10 vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar ansiktet. Känner du igen dig?

10 saker du ska undvika när du tvättar ansiktet

1. Gnugga ansiktet torrt med en handduk

Ansiktet ska BADDAS torrt, aldrig gnuggas i en handduk. Det må kännas skönt för stunden men det innebär också en onödig påfrestning för din hud som skadar elasticiteten.

Utöver det ska du aldrig använda samma handduk till att torka händerna som att torka ansiktet.

Handduk

Rengöringshandduk med mikrofibrer från Duroy (länk till butik)

2. Vänta för länge med ansiktskrämen

Om du vill maximera den återfuktande effekten ska du ta på ansiktskrämen direkt efter att du har tvättat ansiktet, det vill säga när det fortfarande är lite fuktigt.

Att vänta tills ansiktet är torrt innebär att det blir svårare för de aktiva ingredienserna i ansiktskrämen att sjunka in i huden.

Ansiktscream

Ansiktskräm Aquasource Creme Biotherme (länk till butik)

3. Använda krämer som irriterar huden

Gör ditt ansikte en tjänst och undvik parfymerade och starka krämer som irriterar huden. Läs innehållsförteckningen noga och rådfråga alltid i butiken innan du handlar.

Ansiktscreme

Mild ansiktskräm, Gentle Day Creme, Boozt.com (länk till butik)

4. Använda fel vattentemperatur

Det är faktiskt bara en myt att varmt vatten öppnar porerna och att kallt stänger dem igen. Varmt vatten må kännas skönt, men det kan rubba dina naturliga beskyddande oljor och göra att du blir uttorkad helt i onödan. Fingervarmt vatten är alltid den bästa temperaturen när det handlar om att tvätta ansiktet.

Ansiktsolja

Ansiktsolja för känslig hy, med doft av ros och aprikos, från Organic Oli Company (länk till butik)

5. Använda fel produkter

En bra rengöringsprodukt tar bort smink och orenheter utan att avlägsna naturliga oljor och friska hudceller. Be om hjälp när du köper rengöringsprodukter nästa gång, personalen kan hjälpa dig att välja rätt!

Ansiktsrengöring

Ansiktsrengöring för känslig hy, Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser från COSRX (länk till butik)

6. Tvätta för mycket…

Att tvätta ansiktet en eller ett par gånger om dagen är lagom, mer än så kan ironiskt nog ge dig fet hud. Om du inte har haft smink, solkräm eller svettats för mycket kan du hoppa över att tvätta ansiktet på kvällen och nöja dig att skölja med ljummet vatten. Att ge huden en paus från tvättandet är bara nyttigt.

7. Använda peeling för ofta

Att använda en skrubbkräm, så kallad peeling, emellan åt är ett effektivt sätt att bli av med döda hudceller, men använd inte för ofta. Nöj dig med ett par gånger i veckan som mest.

Peeling för ansiktet

Gelpeeling, Pure Triple Peel från Akademikliniken (länk till butik)

8. Undvika oljor

Länge trodde man att oljor av olika slag pluggade igen porerna men nu vet vi bättre! Hudexperter menar att alla hudtyper mår bra av att återfuktas med olja emellanåt – även du som har lite fetare hud kan dra fördelar av detta eftersom naturliga oljor kan hjälpa till att läka och balansera huden.

Torrolja för ansiktet

Citrusdoftande torrolja, Eight Hour All-Over Miracle Oil från Elizabeth Arden (länk till butik)

9. Inte skölja ordentligt

Att fuska med sköljningen kan täppa igen porer och torka ut huden. Skölj alltid ansiktet ordentligt, även när du har bråttom! De vanligaste ställena vi glömmer att skölja ordentligt är vid käken, näsan och vid hårfästet.

10. Lägga en förmögenhet på produkter

Bara för att en kräm eller rengöringsprodukt är dyr och kommer i en tjusig ask behöver den inte vara speciellt bra. Strunta i hur den ser ut och satsa på produkter med naturliga ingredienser!

Produkter från mörket Clinique för ansiktet

3-stegssystem för torr och kombinerad hud, Introduktions-set Clinique (länk till butik)

Källa: Women’s Health 

 

 

Utvald läsning