Artikeln innehåller reklamlänkar

Frisörens mardröm! Därför ska du inte färga håret hemma

När MåBra tog kontakt med frisören Sara Pettersson på salong Novo i Stockholm för att fråga om tips för den som vill färga sitt hår själv hemma blev svaret lite oväntat.

– Vi brukar faktiskt avråda ALLA från att färga hemma. Hårfärger som kan köpas på matbutiker och klädaffärer är inget jag skulle rekommendera till en kund, säger Sara Pettersson.

Läs också: Höstens och vinterns hårtrender – frisyrer, färger och styling

Att färga håret är inte så enkelt som man kan tro – i alla fall inte om man vill ha ett bra resultat.

– Det finns flera olika anledningar till att vi frisörer inte rekommenderar att färga håret hemma. Det handlar inte bara om att välja en färg för att den är snygg utan man måste ta hänsyn till allt ifrån kvalité, ljushetsläge och vad håret är färgat med innan osv. Det är det vi tar reda på under vår konsultation innan alla färgningar. Vi ställer ibland tusen frågor till er kunder för att vi ska få det absolut bästa resultatet för just er och era hår. Det är trots allt kemikalier vi jobbar med och det ska man ha respekt för. Man bör ha en frisörutbildning för att det ska gå till på rätt sätt.

Så vad tycker du att man ska göra istället om man vill ha en ny hårfärg?

– Kom in till oss frisörer och fråga vad det finns för alternativ, vi älskar det här och svarar gärna på alla era frågor.

Det är också viktigt att du berättar för frisören exakt vad som har gjorts med håret tidigare. Frisören kan få svårt att uppnå önskat resultat om hen inte vet hårets historik. I värsta fall kan håret ta allvarlig skada.

Läs också: Ny hårfärg? Så hittar du bästa nyansen!

– Det är superviktigt som kund att man talar om exakt vad som tidigare lagts på håret. Alltifrån hårfärg, sprayfärg, inpackning med pigment, hennafärg, blondspray med mer. Vi behöver veta det innan vi lägger på önskad färg för att få det bästa resultatet och för att det inte ska ske en reaktion på håret. Vissa kemikalier slår ut varandra och skapar då en reaktion och med det så menar jag att håret i stort sett kan börja ”koka” och resulterar i vad vi kallar en kemisk klippning – håret går av.

Gäller det samma både för färgning och toning? Finns det någon form att hemmafärgning som går bra?

– Färg, toning eller blekning som kan köpas i en vanlig butik är aldrig att rekommendera. En specifik produkt som bör nämnas är sprayblond, en spray som successivt bleker håret, den är Big No No!! Så ett viktigt meddelande till alla kunder där ute: Lova att tala om för er frisör innan färgbehandlingen om ni någon gång använt denna typ av spray, ber Sara.

Många frisörsalonger säljer toningar och intesivtoningar från de företag som dem själva använder på salongen, och de färgerna är okej för hemmabruk menar Sara. Men återigen: Det är viktigt att alltid fråga din frisör. Det finns också sprayer, inpackningar och mousse med pigment i, men de produkterna är mer till för att bibehålla en befintlig färg och för enklare färgkorrigering.

Läs också: 5 hårfärger som får dig att se 10 år yngre ut

Frisörer anpassar förstås färgbehandlingarna efter kundens önskemål – men också efter hur ofta man går till frisören och hur mycket tid man vill lägga på sitt hår. Vissa färger kräver mer än andra även mellan frisörbesöken.

– Det är väldigt viktigt för mig personligt att ge ett skräddarsytt förslag till mina kunder för att dem ska känna sig nöjda och snygga året om. Och det finns flera tips och trick för att behålla färgen mellan frisörbesöken. Färgbevarande produkter i form av schampoo, balsam och inpackning. Men beroende på vad det är för färg så kanske man i vissa fall behöver anstränga sig lite mer hemma – intensiva färger som koppar och rött är exempel på färger som oftast behöver påfyllning av pigment mellan besöken. Där finns det superbra alternativ på produkter som inpackningar eller mousse med pigment i. Men det finns även där en djungel av färger och nyanser – så fråga din frisör vilken just du ska välja!

 

Här är några produkter för dig som vill behålla färgen:

Blond me. En serie riktat till blonda hår som vill bevara antingen sin varma guldiga nyans eller sina kalla askiga toner.

Warm blond på bilden, men finns även Cool blond. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Färgmousse från Schwarzkopf Proffesional. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Färgbevarande produktserie från Schwarzkopf, Color Freeze (länk till butik), schampoo, inpackning och spraybalsam. Läs mer och köp här. (länk till butik)

 

Bästa produkterna för ett friskt och glansigt hår – frisörens favoriter

Bästa hårvårdsprodukterna för glansigt och friskt hår.

Läs också: Bästa produkterna för ett friskt och glansigt hår – frisörens favoriter

 

Utvald läsning