Därför reagerar du på den här hårtussen

Kvinnor har rakat sig i alla tider. Man har hittat recept på hårborttagningsmedel i egyptiska gravar och tittar man syns det att renässansens skönheter saknar kroppsbehåring på mästarnas målningar.

– Det var ett skönhetsideal och sådana har ofta förstärkt det som skiljer sig mellan kvinnor och män, säger Pontus Strimling, som forskar om hygien på Institutet för framtidsstudier.

Det var alltså inte en fråga om renlighet – och det har nästan ingen av dagens hygienvanor varit från början.

– Utvecklingen mot det som vi uppfattar som hygieniskt började långt innan vi kände till bakterier. Det handlar alltså inte om att vi fått kunskap om vad som är bra för oss, utan om vad vi tycker är äckligt, säger Pontus Strimling.

Genom århundradena har det skett en gradvis förskjutning av uppfattningen om vad som är äckligt. Vanor som var okej för 50 år sedan kan vara oacceptabla i dag – som att bara blaska av sig lite på morgonen, i stället för att duscha hela kroppen.

Det beror på att de människor som är mest känsliga, som reagerar starkast när någon inte duschar eller rakar sig, sätter agendan. Det är de som är mest beredda att straffa den som inte sköter sig.

Sedan anpassar vi oss gradvis och plötsligt är något norm – utan att vi ens tänkt på hur det gått till.

– Det har väldigt lite att göra med vad man behöver göra för att hålla sig frisk, konstaterar Pontus Strimling.

Forskningen visar att det handlar om känslomässiga reaktioner som utgår efter ens egna vanor och tankesätt. Med andra ord: om jag rakar mig under armarna måste det var fel att inte göra det.

– Därför kan en hårig armhåla väcka de här starka äckelkänslorna, ungefär som om man skulle snyta sig i handen. Men vi kan själva bestämma att vi vill vara bättre än de här reaktionerna – att de inte får styra vår gemensamma moral, säger Pontus Strimling.

Och framtiden, hur ser den ut?

– Jag tror att utvecklingen mot fler duschar och fler ställen där man inte får röka fortsätter. Jag tror också att män i allt högre grad kommer att ta bort hår på ryggen och trimma könshåret. Saker som verkar otroliga nu kan också hända, som att vi börjar med den typ av munskydd som är vanliga i vissa delar av Asien.