Artikeln innehåller reklamlänkar

Därför behöver du detoxa ditt hår – och så gör du

De kemikalier du vanligtvis använder kan göra skada på ditt hår. En detox behövs ibland!

Vi går på portömning för att rengöra ansiktet på djupet och har som vana att emellanåt peela kroppen för att ta bort döda hudceller och frambringa lyster. Men vad gör vi egentligen med vårt hår? Oftast inte mer än att schamponera, och applicera inpackning för att återfukta och skapa glans. Lagom, för mycket eller på tok för lite? Enligt kemisten Jean-Éric Marie kräver håret betydligt mycket mera kärlek.

– Håret utsätts dagligen för yttre påfrestningar som avgaser, smuts och klor. Bor du i en storstad med mycket trafik är håret mer belastat än om du bor på landsbygden, men det som är värst för håret är alla kemikalier vi själva adderar i form av stylingprodukter. Tillsammans lägger det sig som en hinna på dina hårstrån och på sikt kan det skada både hår och hårbotten, säger Jean-Éric Marie.

Kemikalierna kan orsaka klåda i hårbotten

Kemikalierna i hårvårdsprodukter är skapta för att fastna på vårt hår och det är de som gör att hårsvallet verkar glansigt eller mindre frissigt. För varje applicering ökar mängden beläggning runt våra hårstrån och ju längre tid som går desto svårare är det att få håret riktigt rent. Hinnan av kemikalierna bildar dessutom en barriär som gör det svårt för nyttiga proteiner att tränga in i håret.

– Det här kan så klart påverka håret negativt. Din hårbotten kan bli irriterad och börja klia, ditt hår kommer i kontakt med mindre näring och i värsta fall kan du till och med tappa hår.

Så, hur gör vi för att ge vårt smutsiga och påfrestade hår den kärlek det behöver? Jean-Éric Marie berättar hur vi enklast går tillväga:

Använder du mycket stylingprodukter måste ditt hår rengöras på djupet

Hårspray lägger sig som en hinna på dina hårstrån och på sikt påverkar det ditt hår negativt. Foto: IBL

Till att börja med – hur vet jag att mitt hår är i behov av en ordentlig rengöring?

– Förutom att hårbotten börjar klia upplevs håret tungt, glanslöst och tråkigt. Alla måste pyssla om sitt hår, men i och med att alla har olika hårtyper och hårkvalitet varierar behovet från person till person.

Hur gör jag för att rengöra håret på djupet?

– Ha som vana att detoxa ditt hår regelbundet. På så sätt rengörs och balanseras dina hårstrån och din hårbotten från föroreningar, kemikalier och hårvårdsprodukter. En detox är extra bra att göra innan du ska färga håret, då fäster färgen bättre på hårstråna.

Vad innebär det att detoxa håret och hur gör jag?

– Att detoxa håret betyder att du avgiftar och städar bort den smuts som finns på dina hårstrån. Enklast rengör du håret med en detox-kur som innebär att du använder ett speciellt detox-schampo under ett par dagar, alternativt att du kontinuerligt applicerar ett djuprengörande schampo i håret. I början är det många rengörande schampon som inte löddrar, men ett tecken på att ditt hår är rengjort på djupet är att schampot börjar ge ifrån sig lödder. Ju mer påfrestning du utsätter ditt hår för desto längre tid tar det att rengöra, men räkna med att det tar tre till åtta tvättar innan håret blir rent på djupet. I och med att det inte går att skydda håret från alla yttre påfrestningar gäller det att du kontinuerligt upprepar processen.

Fyra tips på detox-schampo som rengör:

1. Kevin Murphy Maxi Wash Detox Shampoo

Rengör ditt hår på djupet utan att ta bort din färg.

Schampo från Kevin Murphy rengör på djupet utan att ta bort eventuell hårfärg och passar därför bra på färgat hår. Tar bort gamla produktrester och rengör och återskapar hårbotten. Säljs tillsammans med Angel Rinse Conditioner som bland annat skyddar och återfuktar utan att tynga ditt hår.

Läs mer och köp här (länk till butik).

2. Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo

Absorberar överskott av fett samt rengör ditt hår och hårbotten

Rengörande schampo från Redken absorberar överskott av fett samtidigt som det rengör håret och hårbotten. Passar torrt och mjälligt hår och kan användas dagligen. För mer intensiv behandling kan schampot med fördel applicera i torrt hår.

Läs mer och köp här (länk till butik).

3. Grown Alchemist Detox Shampoo

Rengör hår och hårbotten och passar alla hårtyper

Schampo från Grown Alchemist passar alla hårtyper. Verkar för att stärka både hår och hårbotten samt rengöra, avgifta och ge glans till håret. Applicera ungefär två pump schampo per tvätt och upprepa vid behov. Passar för daglig användning.

Läs mer och köp här (länk till butik).

4. Mistik Normal Hair Shampoo

Detox-shampo ör daglig användning

Djuprengörande och milt schampo från Mistik. Är anpassat för daglig användning och passar normalt hår, hår med mjäll, känslig hårbotten och skört/färgat hår. Efter ett par veckors användning ska håret vara avgiftat och resultatet blir ett blankare och starkare hår.

Läs mer och köp här (länk till butik).

Foto: IBL

 

Läs också:

Hårvård: 10 missar du gör som förstör håret 

Bästa produkterna för ett friskt och glansigt hår

Supersyrorna som räddar din hud – experten berättar ALLT om AHA och BHA

Utvald läsning