Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Blir huden röd i vinterkylan? Här är tipsen som lugnar den

05 dec, 2018 
Att huden rodnar av kyla och värme beror på en tunnare barriär.
Röd och irriterad? Det beror på att dina blodkärl är känsliga och överreagerar på bland annat kyla. Eller kanske på rosacea. Det här kan du göra!
Annons

Så skyddar du din hud i vinterkylanBrand logo
Så skyddar du din hud i vinterkylan

Redan efter 30-års åldern kan huden börja reagera lättare med rodnader. Både vid rosacea och vanlig rodnad, beror det röda på att blodkärl i ansiktet överreagerar och vidgas för snabbt och blodgenomströmningen ökar. Skillnaden är att förändringarna i blodkärlen leder till en inflammation i huden vid rosacea. Den kan yttra sig som röda knottror.

Det som kan få våra blodkärl att löpa amok är bland annat stark kyla och värme, sol, hård träning, kryddstark mat, vin, klimakterievallningar och inte minst stress. Även crèmer och serum med retinol, peelingar med riviga korn och starka syror och parfymer kan irritera hud och få den att börja överreagera. Däremot brukar även känsliga tåla produkter med C-vitamin och peeling med enzymer.

Lätt torr och irriterad hud

Ofta är hudens barriär också försvagad när man lider av rodnader och rosacea. Det gör att huden lätt blir torr och irriterad. Vissa är så känsliga att de kan reagera när de tvättar ansiktet med vanligt vatten. Det har ett högre pH-värde än huden och torkar därför ut den. Är man så känslig kan man prova att rengöra huden ett micellärt vatten på flaska som inte behöver sköljas av.

Annons

I dag finns också en hel del makeup och crèmer som kamouflerar det röda. Bland annat kan man använda en dagcrème, foundation eller concealer med gröna pigment. Grönt är en kontrastfärg till rött och dämpar rodnaderna. Även gult kan dämpa rött. Mineralmakeup anses ”renare” än konventionell makeup och brukar fungera på känslig hud, ofta även på rosacea.

Produkttips för känslig hud:

1. Estelle & Thilds BioCalm Anti-Redness Rescue Serum (reklamlänk) är lämplig för känsliga. Med fläder och aprikos, som fuktar och ger lyster. 299 kr/30 ml.

2. Gentle Face Peeling (reklamlänk) med enzymer är så snäll att du till och med kan sova med den! Vill du ha en lättare peelingeffekt, räcker det med ett par minuter. Passar även hud med atopiskt eksem. Från Idun, 149 kr/75 ml.

3. Apolosophy (reklamlänk) har släppt en parfymfri serie med havre för känslig hud. Cleanser (reklamlänk), 99 kr/ 200 ml, dagcrème (reklamlänk), 169 kr/50 ml och ögoncrème (reklamlänk), 169 kr/15 ml.

Annons

4. Repair Cream (reklamlänk) är ett mellanting mellan medicinsk och kosmetisk crème som rekommenderas av hudläkare. Reparerar och ger näring åt skadad, irriterad hud. Från Eneomey (reklamlänk), 595 kr/50 ml.

5. Evy Daily Repair Mousse (reklamlänk) förebygger irritation, eksem och kontaktallergi på hela kroppen. Kan användas på såväl torra fötter som kliande hårbotten och röda kinder, 219kr/100 ml.

6. HydrOxy Mask (reklamlänk) passar stressad, trött och belastad hud. Den fuktar på djupet och är lugnande. Från Akademikliniken (reklamlänk) 595 kr/75 ml.

7. DP Cover Recover Sheer är en lätt färgad, reparerande ansiktscréme som lugnar och neutraliserar rött, till exempel efter hudvårdsbehandlingar. Kan användas vid rosacea. Pris: 695 kr/20 ml.

8. Toleriane Sensitive (reklamlänk) dagcrème stärker hudens barriär samtidigt som den fuktar i upp till 48 timmar. Från La Roche-Posay (reklamlänk), 175 kr/40 ml.

9. Idun Idegran concealer (reklamlänk)är en högrenad mineralconcealer med gröna pigment som dämpar röda utslag, rosacea och ytliga kärl, kostar 255 kr/3 gram.

 

Läs mer:

Experten: Så slipper du torr hud i vinter 

Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

Ny behandling fick Malins rosacea att försvinna

 

Annons