Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Blir du prickig av ditt smink? Det här bör du se upp med!

17 okt, 2017 
Har du plötsligt blivit röd och irriterad 
i ansiktet? Då kan du vara överkänslig mot ditt smink. Här är ämnena du ska se upp med!
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Blir din hy röd, fjällande och irriterad när du använder smink eller hudvårdsprodukter? Då kan du ha drabbats av kontaktallergi mot något ämne i produkterna du använder. Med lite detektivarbete kan du hitta boven, eller bovarna, i dramat. Cecilia Svedman, överläkare vid hudkliniken i Helsingborg, reder ut begreppen.

Vad är det som gör att vi kan få en allergisk reaktion i huden av smink och hudvårdsprodukter?

– Är hudbarriären trasig, som vid eksem, kan en del ämnen lättare gå in genom huden. När du får en reaktion beror det på att små molekyler i en produkt har tagit sig genom hudbarriären. Kroppen identifierar de här ämnena som främmande och reagerar på dem, förklarar Cecilia Svedman.

Läs också: Så lägger du en fräsch & naturlig make up!

Hur kommer det sig att huden plötsligt kan reagera på en produkt som man har tålt tidigare?

– Ett ämne i en produkt kan ha ändrats utan att produkten bytt namn – ett konserveringsmedel kan ha bytts ut mot ett annat. Dessutom finns allergener inte enbart i din ansiktskräm. Samma konserveringmedel eller parfym kan också finnas i din tvål eller i ditt diskmedel. Det kan vara så att du har utvecklat en känslighet för en helt annan produkt men reagerar på krämen eftersom den innehåller samma ämne.

Annons

Vad kan man göra för att slippa drabbas av kontaktallergi?

– Undvik produkter med konserveringsmedel och parfym – de är de vanligaste kontaktallergenerna i kosmetika. Eksem eller utslag på läpparna eller kring munnen kan också bero på ditt nagellack. Utan att du tänker på det kanske du tar dig i ansiktet med fingrarna och så kommer naglarna i kontakt med huden där.

Läs också: Därför bör du bära smink i solen – experten förklarar

Även perioral dermatit, då man får knottriga utslag runt mun och näsa, kan hänga ihop med de produkter du använder. Tillståndet är ingen regelrätt allergi men det kan utlösas och förvärras av peelingar och andra starka rengöringsprodukter. Samma sak gäller vid rosacea, som är besläktat med perioral dermatit. Har man ett utbrott av dem ska man låta huden vila och använda så få och milda produkter man kan. Svårare utbrott kan behandlas med antibiotika.

AV:  Charlotta E Lindell och Vivvi Alström   FOTO: Max Alm-Norell, Shutterstock

 

Charlotta fick en allergisk reaktion av sminket – Läs hennes historia!

Charlotta Lindell fick en stark allergisk reaktion på sitt smink.

Läs också: Charlotta hade utslag i ansiktet i flera år av allergin

 

Testa dig själv!

Vet du att du är känslig mot ett ämne och är osäker på om en produkt innehåller det ämnet? Rita då en ruta på underarmens insida och använd produkten två gånger om dagen där. Om du efter 2–3 veckor inte fått någon reaktion kan du använda den.

Annons

 

Hudspecialisten: Så lindrar du besvären

  • Torr hud och eksemhud ska smörjas in med mjukgörande krämer. När huden är hel är den mer motståndskraftig.
  • Prova receptfri kortisonkräm. Räcker inte några dagars behandling bör du söka hjälp av hudläkare.
  • Kom ihåg att en naturlig produkt inte är säkrare ur allergiperspektiv. Många ämnen i naturen kan också ge allergi.
  • Be om en remiss till hudklinik från din vårdcentral. Då kan du får göra ett så kallat lapptest för att ta reda på vilka ämnen du inte tål.

 

Några värstingar att hålla koll på!

Konserveringsmedel:

Se framför allt upp med methyliso- thiazolinone (MI) och methylisothiazolonone/methylchloroisothiazoli- none (MI/MCI). De har orsakat en epidemi av kontaktallergier sedan de ersatt de utskällda parabenerna. EU har nu förbjudit ämnet i produkter som stannar kvar på huden, till exempel krämer och deodoranter. Men det får fortfarande finnas i produkter som sköljs av, som tvål och schampo. Se även upp med formaldehyd och formaldehydavgivare.

Parfym:

En mängd olika doftämnen ingår i gruppen parfym. När de finns i högre koncentrationer deklareras de, annars inte. Även naturliga så kallade eteriska oljor kan orsaka reaktioner. Det gäller bland annat limonen, som utvinns ur citrusfrukt, och linalool, som finns i lavendelolja. Limonen och linalool måste anges i ingredienslistan på kosmetika och hygienprodukter eftersom de kan orsaka hudalleriger och kontakteksem.

Annons

 

Produkter för dig som har känslig hud:

Tandkräm för dig som har problem med huden runt munnen:

ESSENCE SIMPLE-GENTLE SKIN-SAVING TOOTHPASTE (reklamlänk) från VMV Hypoallergenics

 

Återfuktande hudkräm för dig med torr hud, eksem, psoriasis och skadad hud på händer, fötter, armbågar, knän och andra torra områden.

XTRA DRY-SKIN FIX (reklamlänk) från Beauté Pacifique

 

Mjukgörande kräm som är bra på eksem, blåmärken och småsår, mjukgör torra läppar, nagelband, fötter och armbågar.

ALL YOU NEED IS ME (reklamlänk) från True Organic

 

Testad av hudläkare, till torr, känslig och reaktiv hud.

COMFORT ON CALL (reklamlänk) från Clinique

Annons