Enklaste tipsen: Skapa snygga konturer

22 feb, 2016 
Du kan enkelt förändra din ansiktsform genom att leka med ljus och skugga. Här är tipsen som gör dig till ett konturproffs!
Annons

Den senaste makeup-trenden contouring – konturering – handlar om att skapa en optisk illusion. Tanken är att trolla bort – eller fram – benstrukturen i ansiktet med hjälp av skugga eller ljus.

Till exempel kan man mjuka upp en kantig ansiktsform eller forma om näsan en aning. Tricket är att lägga skuggan och ljuset på rätt ställe och sedan tona ut det så att det inte ser flammigt ut.

Och man behöver inte vara konstnär för att lyckas, i dag finns massor av lättlagda contouring-kit som ger ett naturligt resultat. Lek loss, ha kul och våga misslyckas. Tänk på att det inte blir perfekt vid första försöket – övning ger färdighet!

Finare ansiktsform – steg för steg

Steg 1

Börja med att lägga en bas med foundation och concealer som du brukar.

Steg 2

Recept.se Nyhetsbrev

Välj en shading (skugga) som är två nyanser mörkare än din hud och en highlighter (ljussättare) som är två nyanser ljusare än din hud. Contouring-paletter finns både i crèmeform och som puder. Välj det du tycker är lättast att arbeta med. Du kan jobba in den med en borste eller svamp. Nu kan du börja trolla med detaljerna!

Annons

Steg 3

Forma och skugga! Vill du ha en smalare näsa – lägg ett skuggstreck ytterst på var sida om näsbenet och sudda ut ordentligt så att det inte blir någon kant. En skugga under kindbenen gör att ansiktet ser smalare ut och kinderna framhävs. Sug in kinderna och lägg skuggan som ett streck längst den hålighet du får då. Har du anlag för dubbelhaka kan du lägga en skugga längs käklinjen och under hakspetsen. Sudda ut strecken omsorgsfullt så att du slipper kanter.

Beroende på din ansiktsform kan du även trolla med skuggor så här:

– Runt ansikte: Lägg den mörka skuggan som en 3:a från tinningen in under kindbenen och tillbaka ut, och sedan in under käklinjen. Upprepa åt motsatt håll på andra ansiktshalvan.

– Fyrkantigt ansikte: Mjuka upp genom att lägga skugga ytterst i pannbenets och käkbenets kanter.

– Hjärtformat ansikte: Balansera den smalare formen på ansiktets nedre del genom att skugga övre delen, framför allt tinningar, längs hårlinjen och under kindbenen.

Annons

– Ovalt ansikte: Lägg skugga på hakspetsen och längs hårfästet om du vill ”korta” av ansiktet något.

Steg 4

Varde ljus! Lyft upp och framhäv med en highlighter. Välj en matt eller en med lite skimmer för en festligare look. De flesta passar i att man ljusar upp näsryggen, en cirkel i mitten av pannan, precis under ögonbrynen, ner en bra bit under ögonen – tänk dig en triangel från inre och yttre ögonvrån och ner på kinden – samt på mitten av hakan.

Steg 5

Vill du gå ett steg längre kan du prova att lägga ett smalt, ljust parti runt munnen för att få en putigare mun. Du kan också lägga det endast runt överläppen, eller i inre ögonvrån för en vaknare blick. Ett annat tips är att lägga lite ljusreflekterande highlighter i ledsna mungipor eller i vecken som löper från näsvingarna till munnen.

Steg 6

När du är nöjd kan du lägga på rouge i en cirkel på kindens ”äpple”, alternativt ovanför den mörka skuggningen på kindbenet. Fixera makeupen med ett transparent puder och avsluta med en fixerande spray. Lägg på läppstift eller gloss. Klart!

Av Vivvi Alström

Bild Thinkstock

Annons