Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Bästa sätten att vårda ett åldrande hår

05 apr, 2018 
Ser håret glanslöst, matt och blekt ut? Det har en naturlig förklaring. Men det finns också flera knep som gör håret mer levande igen!
Annons

5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Precis som hudfärgen styrs också hårfärgen av ämnet melanin. Det finns naturligt i kroppen och har bland annat till uppgift att fungera som ett UV-skydd. Det är därför huden blir brun när vi solar. Redan i 35-årsåldern förändras vårt melanin:

– Med åren avtar produktionen av melanin i håret och det påverkar färgen. Det är då vi kan få gråa strån och ett rött hår kan blekna då. När UV-skyddet avtar blir håret också känsligare för sol, förklarar Sara Frii, frisör och utbildare på Wella.

Läs också: Varför tappar jag hår? 16 möjliga anledningar

Håret blir också torrare och skörare. Allt detta gör att det plötsligt kan se lite risigare och dammigare ut. Plattänger, föning och annan värmestyling gör inte saken bättre.

– Därför är det viktigt att skydda håret med ett värmeskydd. Har man ett färgat hår är det extra viktigt, annars mattas färgen av snabbare.

I dag finns flera salongsbehandlingar som ger håret mer glans och nytt liv.

Annons

– Glossing är som ett läppglans för håret, förklarar Sara Frii. Det är en behandling med färgförstärkande pigment som man gör på tio minuter när man klipper sig.

Läs också: Inspiration: Kvinnor som gillar sitt gråa hår

En annan quick fix för färglösa är så kallad blending.

– Det är ett sätt att kamouflera gråa hår samtidigt som man får mer glans. Ingen av de här behandlingarna ger någon synlig utväxt, färgen suddas in i håret och det suddas sedan av sig självt.

De permanenta hårfärger som används i dag är ofta glansgivande i sig.

– Vi jobbar mycket med att framhäva ett naturligt ljusspel i håret. Alla strån får lite olika färg. Det gör håret mer levande, säger Sara Frii.

Läs också: Vilken hårfärg passar dig? Så väljer du rätt nyans!

Numera finns också färgbevarande schampon och inpackningar med pigment och teknologi som lyfter fram ljusskiftningar i håret.

Det finns också flera lystergivande serum som används droppvis för att ge håret ny glans.

Annons

En som verkligen lyckas visa att grått hår kan vara vackert när det tas om hand, är amerikanska modellen Rosemarie Fern. Se själv:

 

Ge håret en färgkick!

Borste (reklamlänk) som är extra snäll mot håret, även vått sådant. HH Simonsen (reklamlänk), 239 kr.

Borste från HH Simonsen

Maria Nila Colour Refresh (reklamlänk) är en reparerande inpackning med färg. Håller i upp till 10 tvättar, 149 kr/300 ml. (reklamlänk)

Inpackning från Maria Nila.

Root Retoucher (reklamlänk) döljer utväxten. Från Schwartzkopf (reklamlänk), 119 kr/120 ml.

Annons
Root Retoucher från Schwartzkopf.

 

Wellaplex (reklamlänk) är eftervård för färgbehandlat hår. Det lagar vissa av de skador som oundvikligen uppstår i hårstrået när det färgas, 299 kr/100 ml. (reklamlänk)

Eftervård från Wella.

Evo Fabuloso (reklamlänk) är ett balsam som förstärker hårets färg, 259 kr/250 ml. (reklamlänk) Finns i 7 nyanser.

Balsam från Evo Fabuloso.

Sebastian Trilliance Shine (reklamlänk), 289 kr/250 ml, är ett glansschampo (reklamlänk) som lyfter fram ljusskiftningarna i håret.

Annons
Glansschampo från Sebastian Professional.

Frizzy Logic Shine Serum (reklamlänk) ger massor av glans samtidigt som det skyddar mot friss och värme. Från O&M (reklamlänk), 389 kr/100 ml.

Glans från O&M

Björn Axéns Cool Silver Schampo (reklamlänk) dämpar gula skiftningar i grått och blont hår, 170 kr/250 ml. (reklamlänk)

Silverschampo från Björn Axén.

Vitamino Color CC Cream Brunettes (reklamlänk) från L’Oréal Professionnel (reklamlänk) passar färgade och naturliga brunetter som vill neutralisera röda pigment och främja en naturligt brun nyans, 179 kr/150 ml.

Hårkräm från L'Oreal.

Joico Color CO + Wash (reklamlänk) är ett rengörande balsam (reklamlänk) för färgat hår. Massera in, låt verka i fem minuter och skölj. Klart! Pris: 295 kr/250 ml.

Balsam från Joico.

Aussie 3 Minute Miracle Colour (reklamlänk) är en väldoftande snabbinpackning (reklamlänk) för färgat hår, 139 kr/250 ml.

Inpackning från Aussie

Foto: TT

Annons