Bästa produkterna för DIN hudtyp

Hyn i ansiktet är känslig, och därför är det är viktigt att huden får behålla sitt naturliga skydd. En bra rengöring är A och O för hud i balans. Hudterapeuten Anne Sahlstén rekommenderar en ansiktstvätt som innehåller glykolsyra till alla, oavsett hudtyp, förutsatt att man inte har någon hudsjukdom. Glykolsyran tar nämligen bort döda hudceller utan att störa hudens naturliga skydd. Och när huden tappar döda celler bildas nya och friska, och immunförsvaret stärks.

– Rensar vi inte bort lagret av döda celler innan vi smörjer in ansiktet spelar det ingen roll hur bra produkter vi använder oss av. De når inte in på djupet.

Tvätta ansiktet en gång om dagen. På morgonen räcker det att skölja ansiktet med vatten innan du smörjer in dig med dagcrème. Och badrumsskåpet måste inte svämma över av crèmer – tre produkter räcker för de flesta.

– En bra tvätt, en dagcrème och en nattcrème är allt vi behöver. Att lägga tio sekunder per dag på ansiktsrengöring är tillräckligt, svårare än så ska det inte vara, säger Anne Sahlstén.

 

Hudterapeutens tips – så tar du bäst hand om din hudtyp:

Torr hy

Huden känns stram, flagnar och blir lätt irriterad.

En ansiktsvätt som innehåller en mild koncentration av glykolsyra tar skonsamt bort de döda cellerna. Satsa gärna på en ansiktscrème som innehåller mjukgörande sheasmör, det liknar hudens eget fett och skyddar hyn utan att täppa igen porerna. Produkter som innehåller jojoba och solrosolja är också bra för dig med torr hy.

Mogen hy

Huden har tappat spänst och rynkor har börjat dyka upp. Huden kan vara solskadad och ha pigmentfläckar.

En rengöring med glykolsyra förnyar hudcellerna och hjälper till att reparera solskador.  Huvudsaken är att din crème innehåller mycket fukt, syror och antioxidanter. Strunta i dyra sminkprodukter med anti rynk-effekt – de lägger sig bara utanpå huden och effekten försvinner så fort de tvättas bort. Vill du bli av med ålderstecken är det bättre att lägga pengarna på en IPL- eller syrabehandling på salong.

Fet hy

Huden blir lätt flottig och känns omöjlig att hålla matt. Porerna är ofta förstorade och ibland uppkommer finnar.

En bra tvätt som tar bort döda hudceller hjälper till att förhindra tilltäppningar. Använd en lätt lotion som innehåller antioxidanter och hyaluronsyra, som binder fukt till huden utan att göra den fet.

Akne

Huden har ytliga finnar eller mer djupt liggande bölder, och ibland ärr från tidigare akne.

En tvätt som innehåller en hög koncentration glykolsyra renar huden på djupet. Den skyndar också på förnyelsen av hudcellerna, så att gamla ärr läker snabbare. Välj gärna en nattcrème som innehåller phyticsyra, som har en starkt läkande och antiinflammatorisk effekt.

Känslig hy

Huden blir lätt irriterad och är ofta flammig och röd.

Känslig hy beror ofta på sjukdomen rosacea eller på att vi tvättat oss för mycket och förstört hudens naturliga skydd. Använd en mild men cellförnyande ansiktstvätt på kvällen och skölj ansiktet med endast vatten på morgonen. Använd en crème med lugnande och skyddande egenskaper, avsedd för känslig hy. Misstänker du att du har rosacea ska du vända dig till en hudläkare eller hudterapeut.

 

Källa: Anne Sahlstén, hudterapeut, Sahlsten skin care clinic, Stockholm

 

LÄS MER:

Så rengör du ansiktet rätt

MåBra listar hur du bäst och skonsammast tvättar ditt ansikte!

Läs mer: Så rengör du ansiktet rätt

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Utvald läsning