Balsammetoden – så får du friskare hår utan schampo

kvinna som tar balsam i håret
5 tips för att få volym i håret
0:55

Efter reklamen: 5 tips för att få volym i håret

(0:55)

Slå på ljud

De flesta har någon gång hört talas om balsammetoden, som ska göra slitet hår friskare och glansigare – men vad innebär det egentligen? Som man kanske hör på namnet innebär hårbehandlingen att man slutar använda schampo, och i stället bara använder balsam när man tvättar håret.

Vad fyller det för funktion då? Idag innehåller de flesta schampon i affärerna sulfater, något som torkar ut håret och kan ge både sträva hårstrån och orsaka mjäll. Torrheten från sulfaterna gör i sin tur att talgkörtlarna i hårbotten kompenserar och producerar mer fett, vilket gör att man får fett hår fast problemet egentligen är att håret är torrt. Det är därför också vanligt att samma schampon innehåller silikoner, vilket kan göra att håret ser friskt och glansigt ut, fast det egentligen inte är det.

Tvätta med balsam – vårda med balsam

Om man ska använda sig av balsammetoden så kräver det att man gör lite efterforskningar. Det gäller nämligen att använda rätt sorts balsam, sim inte heller innehåller silikoner, sulfater, mineraloljor eller alkohol. Många byter ut schampot mot ett tvättbalsam, och har sedan ett annat balsam som sitt vanliga vårdande balsam. Tvättbalsamet, som är lättare och ofta billigare, passar bättre i rötterna, medan det vårdande och kanske tyngre balsamet gör sig bättre i längderna.

Det funkar dock inte för alla – vissa väljer att fortsätta använda sig av schampon, men sådana som är utan sulfater och silikoner. Andra tvättar i stället håret med äppelcidervinäger eller bikarbonat. Prova dig fram för att upptäcka vad ditt hår mår bäst av, men tänk på att det kan ta ett tag att se.

När håret väl är rentvättat med ett eller två balsam, så kan man sen styla håret nästan som vanligt. Det finns nämligen stylingprodukter, inpackningar och torrschampon som alla är godkända att använda inom balsammetoden – det viktiga är att de inte innehåller ovan nämnda ingredienser.

Källa: Damernas värld.

Utvald läsning