9 vanliga hårmyter – så mycket sanning finns det i dem!

5 tips för tjockt och glansigt hår
Slå på ljud

SÅ många märkliga saker man har fått höra om hår genom livet! Framförallt när det gäller allt man inte ska göra för att det skadar håret, eller saker man absolut måste ta sig för att få ett glansigt och tjockt svall. Alla gånger man inte vågat gå ut med blött hår på vintern för att ”då kan det frysa och gå av”, eller när man var ung också försökte bleka slingor med citron(!).

Men kan det finnas ett uns av sanning i vissa av alla märkliga myter vi hört? Vår systerredaktion KK i Norge har samlat nio myter om hår de hört genom åren, och frågat frisören Sigrid Hesla Breie, vid Adam och Eva Grensen och Pudderagency, om vad som är sant och inte.

1. Håret växer snabbare om du klipper spetsarna regelbundet

– Sant. Men här är det lätt att missförstå. Det är inte så att ditt hår växer snabbare i takt om du toppar det ofta. Men kluvna hårtoppar splittar sig inte uppåt om de är toppade och förhindrar därmed inte håret från att bli längre.

2. Om du går ut med vått hår i kyla kan håret gå sönder

– Stämmer delvis. När håret är blött och vattnet fryser och kommer ytlagret på hårstråt att skadas. Håret kan vanligtvis ta skada i kyla om vattnet fryser till is.

3. Du får grått hår tidigare om du stressar mycket

– Sant. Hög belastning på kropp och sinne visar sig ofta i håret. Då kan du antingen tappa håret eller uppleva andra förändringar, som mer grått hår.

– Extrem stress kan påverka håret, och i värsta fall kan det, enligt Jeanette B. Brekko, som är frisör och chef på Hår i Asker, göra det grått – ganska snabbt.

– Under mycket hård mental stress kan du få grått hår. Men det handlar ofta om mer än lite stress – som om traumatiska saker. Inget jobb är så stressande att det ger dig grått hår, säger hon.

4. När du plockar en grå får du flera

– Falskt. Anledningen till att du känner detta är förmodligen mer att det är nya grå hår på väg ändå.

5. Hår växer snabbare om du står på huvudet

– Falskt! Gravitation har ingen effekt på hårväxten. Bra blodtillförsel till hårbotten å andra sidan har det, så det kan vara den enda möjliga förklaringen.

6. Du får fett hår när du tvättar det ofta

– Sant. Om du tvättar håret ofta blir huden och hårbotten torr, vilket innebär att talgproduktionen kompenserar genom en överproduktion av fett.

7. Balsam ska endast appliceras från öronen och ner

– Sant – för vissa. Detta beror på hårkvaliteten, om du har tjockt och torrt hår kan du också ta det till botten. Men förklaringen här är att håret från örat och ner inte smörjs av hårbotten egna oljor och därför behöver extra hjälp.

8. Borsta inte håret när det är blött

– Sant. Håret är mer benäget att ta skada när det är blött, eftersom det bland annat blir mer elastiskt.

9. Om du tar citron i håret när du är ute i solen blir det mer solblekt

– Sant. Men det har liten effekt och har mest påverkan på ett hår som i grund och botten är ljust.

Av: Silje Helgesen  Källa: KK.no  Foto: TT

Läs mer:

3 vanliga misstag vi gör när håret är blött

8 misstag du gör när du använder balsam

9 vanliga misstag nästan alla gör med schampo

Utvald läsning