HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

5 hudvårdsprodukter dermatologerna själva aldrig använder

04 jun, 2018 
kvinna med solkräm på näsa och kinder.
Det kan vara svårt att navigera i hudvårdsdjungeln – och allt som finns där är inte nödvändigtvis bra för dig. Här delar fyra dermatologer med sig av vilka produkter de själva aldrig använder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

När det kommer till produkter vi kan välja att använda på vår hud är utbudet ENORMT. Du kan välja att torrborsta eller lägga ansiktsmasker över natten, solskydd i spray-, kräm-, eller stickform, fuska fram brännan, dölja, framhäva, återfukta, mattgöra, mjukgöra, utjämna…. Och så vidare.

Men bara för att alla dessa produkter finns betyder det inte att du mår bäst av att använda de alla. Vilka produkter och hudvårdsrutiner som passar dig och din hudtyp måste du testa dig fram till.

En början kan vara att träffa en dermatolog som kan hjälpa dig ta reda på vad just din hud behöver för att hålla sig frisk. Huffington Post har träffat några dermatologer och frågat vilka produkter de själv aldrig använder på sin hud och varför. Här är sju saker de enhälligt kom fram till.

1. Solskyddsspray

Även om sprayen känns smidig på stranden, lätt att fördela jämnt och du behöver inte kladda ner hela händerna, så är det inget dermatologen Dr. Rachel Nazarian vid Schweiger Dermatology Group i New York använder.

Annons

Hon menar att lagret vi sprayar på blir för tunt och skyddar inte så mycket som det står på flaskan.

– Hälften av det flyger iväg i luften, knappt något hamnar på din hud, och hälften av det andas du in. Ingen dermatolog med självrespekt skulle använda solskyddspsray, säger hon till Huffington Post. Hårda ord!

Dermatologen Dr. Kenneth Mark kan förstå att det är smidigt att använda spray på armar och ben, men skulle heller aldrig applicera det i ansiktet.

– Även om du sprayar på dig med stängda ögon kan det svida ordentligt kring ögonen, säger han.

2. Sololja

Många soldyrkare använder så kallad sololja istället för solkräm – vilket Kenneth Mark också säger att han skulle undvika, främst på grund av att de ofta har ett lågt SPF.

– För det första är det ett dåligt solskydd, för det andra kan det verkligen täppa igen porerna, säger han.

3. Kemiska solskydd

När det kommer till solskydd väljer dermatologerna helst ett med fysikaliskt UV-filter, framför kemiskt.

Annons

– Jag gillar inte kemiska solskydd. Jag vet att de är ”säkra” också, men ibland känner jag att de kan irritera mer och jag behöver inte något som absorberas av min hud. Dessutom är fysikaliska filter med titandioxid och zinkoxid mildare mot huden och är bättre på att reflektera UV-strålning, säger Rachel Nazarian.

4. Toner

Rengör, använd toner, återfukta. Så har många av oss fått lära oss att man ska göra. Men alla dermatologer håller inte med om att toner är något nödvändigt.

– Vissa tycker om att använda toner, om de känner att deras hy är väldigt fet och oljig, men det är inte supernödvändigt tycker jag, säger Dr. Samer Jaber vid Washington Square Dermatology i New York.

Många toners innehåller alkohol vilket är uttorkande, och alltså praktiskt för de med väldigt fet hy. Dr. Jennifer Chwalek, dermatolog vid Union Square Laser Dermatology, delar istället med sig av sitt eget knep:

Annons

– Jag brukar hellre spraya ansiktet med rosvatten på morgonen, innan jag applicerar C-vitaminserum och solskydd.

Rachel Nazarian anser att toners med alkohol skadar mer än de hjälper, och tycker att vanligt vatten fungerar lika bra för att hjälpa huden absorbera mer av din ansiktskräm efteråt.

5. Exfolierande scrub

Skrubb- eller peelingprodukter som innehåller mikroplaster eller hårda korn som ska skrubba bort döda hudceller är inget dermatologerna rekommenderar.

– Att fysiskt eller mekaniskt exfoliera huden är verkligen dåligt för den. Jag föredrar produkter med kemisk peeling, med exempelvis glykol, som på ett milt sätt bryter ner död hud istället för att ”våldsamt” skrubba bort den, säger Jennifer Chwalek.

Samer Jaber Berättar att hon hellre använder en produkt med retinol under natten, då det är en naturligt exfoliant. På så sätt sparar hon tid och energi och håller det enkelt.

Källa Huffington Post   Foto: IBL

Läs mer:

Socker får ditt ansikte att åldras snabbare

Annons