Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

6 vanliga sminkmissar i solen – det här ska du tänka på

08 jun, 2021 
Kvinna i solhatt smörjer in ansiktet
Det är varmt, fuktigt, soligt och svettigt – och det påverkar vad du lägger på din hud. Här är tipsen som får din sommarmakeup att hålla bättre!
Annons
Så varvar du ner inför semesternBrand logo
Så varvar du ner inför semestern

Sommaren kan vara en utmaning för den som tycker om att använda hudvård och makeup. Värmen från solen och din hud, luftfuktigheten och svetten gör att både huden och dina produkter uppför sig annorlunda. Fel produkt för årstiden kan i värsta fall också skada huden och öka risken för hudcancer. Här är några missat att undvika i solen – och vad du kan göra istället!

1. Skippa starka syror

Retinol och AHA-syror är poppis i hudvård. De är bra mot linjer men de tunnar också ut huden. Det gör den mer solkänslig – och risken för att du bränner dig ökar. Många väljer att pausar de starkaste produkterna med aktiva ingredienser under sommaren, andra väljer att använda dem enbart på kvällen och ser till att alltid skydda ansiktet med hög SPF på dagen.

Annons

2. Byt ut din lip gloss

Läpparna är en riskzon för flera typer av hudcancer. En orsak är att huden där är extra tunn och vi ofta glömmer att skydda dem med SPF. Istället fortsätter många att använda lip gloss även på sommaren. Men en glansig, transparent lip gloss kan i värsta fall fungera som en spegel som förstärker och suger till sig mer UV-strålning. Bäst är att byta till en läpprodukt med SPF. Vill man fortsätta använda gloss, lägg alltid ett lager med solskydd för läpparna underst!

3. Rinnande mascara, nej tack!

Vattenfast mascara kan kräva en hel del gnugg för att få bort, något den känsliga huden under ögonen inte alltid gillar. Vill man ändå använda mascara när man är på beachen kan man lägga ett grundlager med sin vanliga favoritmascara – och följa upp med ett lager vattenfast mascara ovanpå. Den här lager på lager-tekniken tål fukt bättre men är samtidigt lättare att tvätta bort.

Annons

4. Fukt istället för fett

På sommaren är luftfuktigheten högre och det gör att huden inte känns lika torr som på vintern. Det gör att behovet av fetare crèmer och ansiktsoljor inte känns lika akut. De har dessutom en tendens att ”smälta” på huden när det är varmt.

Men sol och bad kan i sig vara uttorkande så huden behöver ändå återfuktas.

Svettblank hud? Testa kaffefilter

Ofta räcker det med en lättare fuktcrème, kanske som serum eller i geléform. Fuktspray är ett annat alternativ.

5. Slipp glansig T-zon utan puder

Brukar du använda puder för att matta ner svettglans i pannan? Då vet du att puder och solgass kan vara en knepig kombination. Smartast är att lägga undan pudret och använda ett så kallat blotting paper istället. Det suger upp fett och fukt och gör huden matt. Ett husmorstips är att klippa små ark av kaffefilter och badda T-zonen med. De har också en bra sugförmåga.

6. Fimpa foundation – gör så här istället

Visserligen finns det idag många bra foundations som är ”long stay” eller vattenfasta. Men tillsammans med ett solskydd kan det vara svårt att få ett jämnt resultat, särskilt om man hänger vid poolen. För även om din foundation har en SPF, behöver du en solcrème också för att få tillräckligt skydd mot solen!

Annons

Concealer är mer svettsäkert

Anledningen? Vi tar alldeles för lite foundation för att det ska ge ett effektivt UV-skydd.

Satsa på en färgad solcrème för ansiktet i stället. De är formulerade för att sitta bra och inte skikta sig.Ett annat alternativ är att använda en concealer på problemområden i ansiktet. De är oftast trögare och tjockare i konsistensen och sitter bättre.

Foto: TT

Annons