Artikeln innehåller reklamlänkar

6 saker du bör sluta göra mot ditt hår i vinter

Att huden kan ta en del stryk under vinterhalvåret är vi många som fått upp leva – men även håret får lida i den torra, kalla luften. Precis som din hud kan bli torr och irriterad kan vinterkylan suga all fukt ur ditt hårsvall, och öka risken för skador – inte minst om du dessutom har dessa dåliga hårvanor!

6 vanliga misstag som sabbar håret på vintern:

1. Du går ut med blött hår

Du kanske fick höra som liten att du inte ska gå ut med blött hår på vintern för då blir du förkyld? Det stämmer kanske inte riktigt, men det finns andra anledningar att undvika det här misstaget.

När vatten fryser expanderar det, och går du ut med blött hår i minusgrader kommer vattnet i håret att frysa, expandera och kan då skada håret och få det att gå av.

Bättre alternativ är därför att antingen tvätta håret på kvällen och låta det torka under natten, eller blåsa håret torrt efter morgonduschen. Kom ihåg bara att använda ett bra värmeskydd när helst du ska använda ett värmeverktyg för håret. Som det här:

Värmeskydd från Uniq One.

Leave-in-spay som skyddar mot värme, från Uniq One. Läs mer och köp här. (länk till butik) 

2. Du struntar i balsam

Jomen visst är det lätt hänt att skippa balsam om du exempelvis tvättar håret på gymmet (ju mindre att släpa på desto bättre) eller om du snabbduschar på morgonen – MEN det är att göra ditt hår en björntjänst.

Och det gäller inte bara balsam – även hårinpackningar och många leave-in-preparat kan hjälpa håret att behålla fukten på vintern. Ett tips är att införskaffa en bra hårolja om du inte redan har en – den kan hjälpa till att stärka barriären mellan hårstråt och den torra luften, samt hålla fukten kvar i håret.

Här är en favorithårolja:

Hårolja från Wella.

Hårolja från Wella. Läs mer och köp här. (länk till butik)

3. Du duschar i skållhett vatten

Det är inte bara kylan som kan slita på burret – även dina skållheta duschar gör sitt till. Vi förstår hur skönt det är att värma upp hela kroppen i en lång, varm dusch, men värme torkar också ut dig. Både hud, hår och hårbotten riskerar att bli uttorkade av det varma vattnet, och för hårets del innebär det friss, glanslöshet och slitage.

Håll dig till en temperatur som gör att du inte fryser – du behöver inte överdriva.

4. Du tvättar håret för ofta

Hur ofta man behöver tvätta håret är individuellt och beror framförallt på din hårtyp – men tvättar du håret varje dag är det garanterat för ofta! Vad som händer när du tvättar håret ofta är att du tvättar bort den naturliga oljan som produceras i hårbotten och som ska skydda huden och håret, och efter ett tag kommer de körtlarna som tillverkar oljan att börja överarbeta för att kompensera bristen. Du kommer alltså att få ännu fetare hår.

Kosmetologen Ebony Bomani rekommenderar för Huffington Post att den som har rakt till vågigt hår inte bör tvätta sitt hår oftare än varannan till var tredje dag, och de med lockigt var tredje till var fjärde.

Kanske dags att testa ett torrschampoo istället? Vi gillar det här:

Torrschampoo från Batiste.

Torrschampoo från Batiste, läs mer och köp här. (länk till butik)

5. Du använder hårprodukter med alkohol

Du som någon gång druckit lite för mycket vet hur uttorkande alkohol kan vara för kroppen. Och detsamma gäller på utsidan. Många hårsprayer, stylingprodukter och saltsprayer innehållet alkohol för att de ska torka snabbare, men problemet är att de också torkar ut hårstråna.

Undvik produkter som innehåller etanol (eller etylalkohol), propanol, isopropylalkohol (eller isopropanol), alkohol denat eller benzylalkohol.

Alkogoltyper som inte torkar ut är exempelvis cetyl-, stearyl-, cetearyl-, myristyl-, behenyl- och laurylalkoholer.

I behov av en vårdande hårspray? Testa den här:

Hårspray från Lanza.

Fuktbeständig hårspray med olja från Lanza. Läs mer och köp här (länk till butik).

6. Du har fel mössa

Mössa är bra att ha på kalla vinterdagar, men alla är inte bra för ditt hår. Förutom att du får ”mössfrisyr” (vilket fortfarande är bättre än att gå och frysa) så kan många mössor slita på håret.

Störst problem får du om du har mössan på dig hela dagarna, så om du bara har mösstid till och från jobbet behöver du inte gå och köpa en ny mössa direkt. Men OM du ändå ska köpa en ny mössa och vill ha en som är snäll mot håret; satsa på en som är stickad eller gjord av kashmir, då det är material som låter hårbotten andas.

En mössa som är fodrad med ett silkigt material gör och att friktionen mellan mössa och hår blir mindre, vilket minskar risken för slitage. Undvik istället direktkontakt med material som bomull och ull, som absorberar fukt och olja från ditt hår.

Här har du till exempel en fin mössa i kashmir från Filippa K (läs mer och köp här (länk till butik)):

Mössa från Filippa K.

Källa. Huffington Post   Foto: TT

Läs mer:

5 vanliga misstag vi gör när vi lockar håret

Stylisten: Så lätt fixar du finaste lockarna till festen

Så undviker du frissigt hår – 7 produkter som hjälper

Utvald läsning