HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

6 otrevliga sätt rökning påverkar ditt utseende

10 apr, 2019 
Rökning förstör ditt ansikte.
Det är inte bara din insida som tar stryk av att röka – dina nikotinvanor kommer att påverka hur du ser ut också. Rynkor, grått hår och finnar är bara några av följderna när du röker och har ett nikotinberoende. Här är hela listan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att rökning skadar lungorna, orsakar cancer, hjärt-kärlsjukdomar, och försämrar immunförsvaret med mer vet nog de flesta vid det här laget. Men beroendet som nikotinet skapar gör att många ändå bortser från de eventuellt katastrofala följderna och fortsätter sitt rökande.

Många vet däremot inte hur mycket nikotinanvändande och tobaksrökning kan förändra – och försämra – även din utsida. För så är det. Är din kropp sjuk på insidan kommer det att påverka ditt utseende.

Här är en lista med exempel på hur ditt utseende kan förändras om du röker.

Rynkor och akne

Rökning skyndar på hudens åldrande, då det försämrar hudens elasticitet. En 40-årig rökare kan ha lika mycket rynkor som en 70-årig ickerökare. Detta är tyvärr inget som går att göra ogjort – enda lösningen är att inte röka.

Rökare får ofta en gråare hudton och rökning ökar risken för finnar och akne – men även andra hudsjukdomar som psoriasis och eksem. Rökare som får hudcancer drabbas ofta hårdare än ickerökare.

Annons

Anledningen tros vara att rökning drar ihop blodkärlen, vilket leder till försämrad syretillförsel i hudens yttersta lager.

Gula tänder och tandlossning

Långvariga rökare får ofta en gulare nyans på tänderna. Detta på grund av att tjäran i cigaretterna färgar emaljen.

Men både rökning och snus är dessutom dåligt för tandköttet, och sjukt tandkött är den största anledningen till tandlossning. Rökning kan alltså får dig att tappa tänderna.

Rökning torkar även ut munnen vilket ofta leder till dålig andedräkt – inget som påverkar ditt utseende, men nog kommer det påverka hur du uppfattas av andra.

Gula naglar

Det är inte heller ovanligt att rökare får missfärgade naglar med en gulaktig ton.

Grått hår och håravfall

Enligt bland annat en studie från 2013, ökar rökning mängden gråa hårstrån hos unga under 30 år. Upp till 2,5 gånger större risk löper rökare att bli gråa innan 30-strecket. Läs mer om detta här!

Annons

Det finns även undersökningar som visat att rökning kan leda till håravfall.

Hårväxt i ansiktet

Ja, kvinnor som röker länge riskerar att få ökad kroppsbehåring i ansiktet och på underarmarna.

Upp i vikt

Många rökare använder rökningen som en ursäkt för att hålla vikten, då många går upp i vikt efter att ha sluttat med cigaretterna. Men anledningen till att du går upp i vikt när du slutat röka är ofta att du byter ett beroende mot ett annat – gärna i form av sötsaker, fet mat eller alkohol, vilka alla tre är saker som påverkar vikten.

När du har rökt en längre period har du dragit i dig så pass mycket gifter att kroppens insulinkänslighet minskar. Även nikotin i sig gör dig mindre känslig. Och när kroppen blir mindre känslig produceras mer. Insulin är hormonet som lagrar fett, så ju mer du röker desto större risk har du att drabbas av bukfetma och diabetes typ 2. Läs mer om detta här!

Här nedan är en omtalad video från Buzzfeed, som visar hur några rökare får se sig själva några år fram i tiden – och se hur deras utseende påverkas av deras rökning:

Källor: Kurera, 1177 Vårdguiden m.fl. Foto: TT

Läs mer:

Tidpunkten då rökning är som allra farligast

Här får du extra semesterdagar – om du inte röker

Ny forskning: Ökad risk för astma hos barn – om mormor rökte

Annons