HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

6 misstag du gör när du torkar håret

20 dec, 2016 
Torkar du håret på fel sätt?
Har du torrt och slitet hår som alltid blir frissigt när du använder hårtork? Då kanske du gör de här misstagen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att blåsa håret torrt är kanske inte hjärnkirurgi – du tar ditt blöta hår, slår igång din hårtork, blåser på håret – klart! Men faktum är att många av oss har flera torkovanor som kan göra att håret åldras i förtid genom att bli torrt, sprött och spretigt.

Här är några tips på vad du INTE ska göra när du torkar håret.

Läs också: Det ska du äta för starkare hår och naglar

 

FEL: Börja med dyblött hår

Okej, tanken är väl att torka håret för att det är just BLÖTT? Men om det är möjligt, handdukstorka så gott det går och vänta med blåstorkningen så länge du kan. Kanske kan du duscha först, klä dig och göra dig i ordning i övrigt med frukost och allt och torka håret det sista du gör innan du går hemifrån?

Väldigt blött hår ökar risken för skador på håret, både för att du måste stå med hårtoken längre tid, och för att vattnet i håret kan bli väldigt varmt.

 

FEL: Håll torken för nära

Många av oss håller hårtorken på själva håret, kanske med en borste som hjälp. Det är alldeles för nära och värmen kan skada håret och ge torra och kluvna hårtoppar.

Annons

Minimumavståndet bör istället var cirka två decimeter mellan tork och hår.

Läs också: 10 missar som får håret att bli torrt och gå av

 

FEL: Lägg fokus på ett ställe

Det bästa är att låta hårtoken vandra över hela huvudet – inte hålla den stilla mot en fläck tills du anser att den är torr. Det leder ofta till att håret runt ansiktet blir mer slitet än resten, eftersom det är där de flesta av oss torkar mest fokuserat.

 

FEL: Bara blåsa varmt

De flesta hårtorkar i dag har en knapp för kalluft också. Den ska du använda! Torka håret med varmluft tills det är ungefär 80 % torrt, sedan byter du till kalluft, som hjälper mot överhettning av hårstråna samt ser till att all fukt inte försvinner och håret blir för torrt istället. Då förblir håret glansigt och friskt, dessutom blir det inte lika känsligt för fuktig luft.

 

FEL: Du köper bara de billigaste verktygen

Det måste förstås inte vara de dyraste verktygen heller, det är kvaliteten som är viktig. Frisörer rekommenderar borstar med vildsvinsborst, vilket gör håret glansigt och lent utan att slita på det. Vad gäller hårtorken är det bästa att hitta en jonisk hårfön, som bryter ner vattenmolekylerna och gör att håret snabbare blir torrt. Se också till att den går på 1300–1875 watt, så att den är tillräckligt kraftfull för att torka håret snabbt.

Källa: Prevention

Foto: Shutterstock

8 misstag du gör när du använder balsam

Använder du balsam på rätt sätt?

Läs också: 8 misstag du gör när du använder balsam

Annons