5 vanliga hårmisstag vi gör varje dag

Du kanske har upplevt att ditt hår är slitet och livlöst, även om du gör inpackningar regelbundet och inte använder hårtork i onödan? Det kan finnas flera anledningar till att håret inte är så glänsande och friskt som vi vill att det ska vara. Vi har frågat frisörer vilka vanliga fel vi gör med håret utan att tänka på att det kan vara skadligt.

TV: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!
1:33

Efter reklamen: TV: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!

(1:33)

Slå på ljud

– De misstag vi ofta gör med håret som skadar det kan vara ganska många, säger Lisbeth Hildre, som är daglig chef på Nikita Circus, till KK.

1. Vi behandlar det inte rätt när det är blött

Att tvätta och torka håret kan vara tråkigt och ibland är det frestande att snabbt få klart torkningen och kammandet. Men Hildre förklarar att när håret är vått är det mest mottagligt för slitage, då hårstråna är mer öppna och elastiska då.

– Därför kan det göra skada om vi är hårdhänta med borsten, eftersom håret inte tål lika bra att vi drar i det när det är vått, säger hon.

Av samma anledning sliter det också på håret för att sätta det i tofs när det är blött. Hildre betonar att detta särskilt gäller hår som kemiskt skadas av blekning och färgning, eftersom sådant hår är mer öppet och poröst än naturligt hår.

2. Vi använder tofsen fel

Många av oss lägger upp håret i en fin hästsvans dagligen, och det är lätt att sätta upp håret i en stram tofs när vi till exempel tvättar ansiktet. Om du har för vana att sätta upp håret ofta är det viktigt att vara försiktig.

– Om du knyter tofsen hårt och drar ut den, drar du ut håret i onödan, säger Miriam Andresen, som är stylist, frisör och ägare av salongen Amnt, till KK.

Det kan också uppstå slitage på håret om du sätter tofsen på samma ställe varje dag:

– Om du sätter en stram tofs på samma plats kommer håret att slitas och kan gå sönder där tofsen är. Man ser det ofta på tjejers överhår, säger Andresen.

Hon betonar att den typ av tofs du använder är avgörande för att minska de skador som kan uppstå. Du kommer att förlora mer hår om du använder dåliga tofsar, och detta gäller särskilt de tofsar med en bit metall på.

– Tygtofsar, scrunchies och tofsar i bomull är bäst för håret. Det behöver inte vara så dyrt heller – sådana finns billigt i många butiker.

3. Vi överdriver värmebehandlingen

De flesta vet att mycket användning av plattänger och locktänger inte är bra för håret.

– Annars skadar all värme också håret, inklusive föning. Här är det lika viktigt att använda värmeskydd som vid användning av plattång och locktång, säger Hildre.

Andresen förklarar att det viktigaste när det gäller värmebehandling är vilken typ av värmeprodukt du använder. Det är mycket viktigt att välja en bra plattång. Billigare plattänger är ofta sämre och kan i värsta fall få ditt hår att gå av, eftersom håret bara tål 185 grader.

– Det är också viktigt att du väljer bra värmeskyddsprodukter, säger hon.

Andresen förklarar att det är viktigt att låta ditt hår vila från värmebehandling och andra påfrestningar ibland, och att du inte ska göra fler saker med håret på en dag:

– Inte tvätta, föna och kamma ut det för att sen platta håret – då blir det lite för mycket på en gång. Om du ska ut på en lördagskväll kan du till exempel tvätta, göra inpackning och lufttorka håret på fredagskvällen och använda plattången eller locktången samma kväll du går ut.

Generellt anser Andresen att du inte bör värmebehandla håret mer än en eller två gånger i veckan, och att du använder bra tång och bra värmebehandlingsprodukter när du väl gör det. Utöver det är det också viktigt att använda bra vård- och stylingprodukter.

Tips från Andresen: Äppelcidervinäger blandat med vatten (1-4) är också ett bra komplement till inpackning. Det är också viktigt att komma ihåg att varje hårsektion inte behöver behandlas med tång mer än två gånger.

– Använd istället andra tekniker resten av veckan för att forma håret, till exempel vatten och en bra produkt.

4. Vi använder produkterna fel

Det är viktigt att använda bra vårdprodukter och rätt hårbehandling. Många av oss använder fel produkter till håret, med det är också viktigt att vi använder produkterna korrekt:

– Hårkurer har verkningstid, och det har de av en anledning. Det är både dumt att låta kuren sitta för kort och för länge. Proteinkurer gör till exempel håret hårt om de får sitta i för länge och kan i värsta fall faktiskt skada håret så mycket att det går av, säger Hildre.

De flesta inpackningar bör också avslutas med ett balsam, vilket många inte vet.

– Om du inte avslutar med balsam, kommer kuren att ha mindre effekt, eftersom balsam stänger ytlagret i håret och behåller glansen.

5. Vi glömmer hårbotten

Hårbottenproblem kan uppstå från för lite eller för mycket hårtvätt, och Hildre anser att det är mycket viktigt att vi tar hand om vår hårbotten:

– En hälsosam hårbotten ger friskare hår. Om du har hårbottenproblem som du inte gör något åt kan du få både torrt och livlöst hår, fett hår eller drabbas av håravfall.

Av: Amalie Solnørdal Nærø Källa: KK.no Foto: TT

Läs mer:

8 misstag du gör när du använder balsam

9 vanliga misstag nästan alla gör med schampo

5 värsta hårmissarna vi gör – som får håret att gå av

Se också: 5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre ut
1:25

Efter reklamen: Se också: 5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre ut

(1:25)

Slå på ljud

Utvald läsning