Bästa tipsen: Så sminkar du dig till perfekt hy

 

1. Sköt om ditt ansikte

Att ha en fräsch och frisk hy är viktigt för att få en snygg grund. Använd produkter som är anpassade utifrån din hudtyp.

Tvätta ansiktet morgon och kväll och smörj in huden efteråt. Det är viktigt att huden får tillräckligt med fukt.

Om du har svårt att få fin hy, kolla efter att du verkligen använder produkter som passar just dig. Är huden rödmosig? Då kanske du behöver produkter för känslig hud.

 2. Använd få produkter

Nyckeln till en vackert sminkad hud är att bara använda de nödvändigaste produkterna. Att lägga på för många lager smink ger bara ett onaturligt resultat.

Om du är röd runt näsborrarna eller mörka under ögonen, täck dessa problemområden med en concealer, i stället för ett tjockt lager av foundation i hela ansiktet. Koncentrera dig på de områden du vill tecka.

3. Välj rätt foundation

Du kanske inte alls behöver en täckande foundation, utan bara en ofärgad dagcrème. Men om du vill använda foundation, se till att välja rätt nyans.

Be om hjälp i butiken för att få en nyans som passar med din hudfärg. Tänk på att testa i dagsljus.

Ett tips är att blanda en klick av en färgad foundation med din vanliga dagcréme, så får du en liten men naturlig täckning.

Tänk på att så kallade puderfoundations tenderar att fastna i fina linjer och rynkor.

4. Satsa på lyster inte glitter

En bronzer kan göra stor skillnad, speciellt på vintertrött hud. Men var försiktig när du köper bronzer. Vissa av dem innehåller nämligen mycket glitter, som framhäver rynkor och linjer.

Om du ändå vill ha en ljusreflekterande effekt, använd en bronzer på vissa områden i ansiktet, till exempel kinderna – inte i hela ansiktet. Då riskerar hyn att se onaturligt fet och glittrande ut.

5. Ge kinderna färg

Rouge fräschar upp ansiktet i ett nafs. Använd en mjuk borste och applicera rouget från kinderna och uppåt tinningarna. Undvik att lägga det för nära näsan, två fingerbredder bort är en bra tumregel.

Se även upp med att använda för mycket rouge, då kan det bli lite påskkärring över det hela. Om du råkar lägga på för mycket, använd lite puder ovanpå för att tona ner färgen.

Källa: KK.no

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

Skönhetskurer som du fixar hemma – gratis!

6 tips: Så håller du ditt smink fräscht längre