HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

5 kroppsdelar som du glömmer att smörja in med solkräm

22 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Tror du att du är duktig på att smörja in dig när det är soligt? Är du säker på att du täcker hela kroppen – verkligen hela – med solskydd? Vi vet vilka kroppsdelar som brukar glömmas bort och som därför kan skadas permanent av solens strålar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur smörjer du in dig när du ska ligga ute en stund i solen? Förmodligen lite för slarvigt och med lite för lite solkräm. Det bästa sättet att komma ihåg alla bitar på kroppen är att smörja en sektion i taget.

Armarna och axlarna, sedan bröstet, halsen och magen, sedan framsidan på benen och ovansidan på fötterna, baksidan på benen och se sedan till att få hjälp med ryggen. Avsluta med ansiktet och benan. Börja inte bara smörja lite här och var för då kommer du absolut att missa någon del.

Enligt dermatologen Debra Jaliman finns det fem ställen på kroppen som många glömmer att smörja in, vilket kan leda till bestående hudskador.

1. Ögonlocken

I en studie som gjordes 2017 bad man 57 personer smörja in ansiktet med solkräm. Sedan fotade man av dem med en specialkamera som avslöjade var de hade missat.

Annons

Den vanligaste missen var just ögonlocken och området mellan näsan och ögonen. Om du sedan lägger dig och blundar i solen säger det sig självt att huden på ögonlocken, som dessutom är tunn och känslig, inte kommer att må jättebra.

Så skyddar du ögonlocken: Smörj dem med en vattenfast solkräm speciellt för ansiktet, de svider inte lika mycket att få i ögonen som solkräm för kroppen. Dessutom passar de den känsliga huden runt ögonen bättre.

Ha solglasögon som skyddar mot UVA och UVB på dig när du är i solen.

2. Hårbotten

Du har smort dig så noga du bara kan, överallt på hela kroppen och fått hjälp med att smörja ryggen och allt, precis som man ska. Och ändå bränner du dig – i benan!

Den som har bränt sig i benan någon gång vet hur mycket det svider och kliar. Hårbotten är superkänslig mot sol eftersom den är högst upp på kroppen och liksom är i skottlinjen för solens strålar.

Annons

Så skyddar du hårbotten: Ha en hatt, det är det bästa sättet att skydda både hårbotten, håret och ansiktet. Du kan också ha håret uppsatt i en knut eller tofs som inte lämnar någon bena. Vill du verkligen ha bena ska du se till att skydda den med solkräm.

Ta lite på fingertopparna och gnugga in i benan och hårfästet som också ofta glöms bort. Om du använder en solspray, se ändå till att gnugga in den i benan så att den inte bara lägger sig på hårstråna.

3. Handryggarna

En studie som gjordes på en strand i Texas visade att nästan hälften av alla kvinnor och sex av tio män inte hade solkräm på handryggarna. De hade antingen inte tänkt på att smörja sig där eller så gillade de inte känslan av att ha solkräm på händerna.

Annons

Så skyddar du handryggarna: Smörj dig med en lätt solkräm som inte känns kladdig, gärna i sprayform. Och om du tvättar händerna, sätt på ny solkräm.

4. Läpparna

Många kommer ihåg att smörja läpparna en gång under dagen, men när vi slickar oss om läpparna och äter glass försvinner det. Huden på läpparna har väldigt lite melanin, så det är lätt att bränna dem.

Så skyddar du läpparna: Nix nej till glossiga läppglans om du ska vara i solen eftersom de kommer att dra till sig UV-ljus. Istället ska du smörja in läpparna med ett läppbalsam med minst SPF 30.

Se till att läppbalsamet också är skönt som läppbalsam betraktat eftersom du ska smörja in dig många gånger under dagen, minst varannan timme.

5. Öronen

Öronen får ofta inte den respekt de förtjänar och inte den solkräm de förtjänar heller. Det är inte så ofta vi faktiskt smörjer in öronen när vi smörjer in resten av kroppen.

Så skyddar du öronen: En hatt med brätte kommer att skydda öronen såväl som ansiktet och huvudet, en keps gör det inte. Smörj in öronen, hela vägen från den yttersta kanten och inåt, alla delar som kan utsättas för solens strålar.

Foto: TT

Källa: Women’s Health

 

Läs mer:

Därför ska du använda solskydd på flyget

8 frågor du inte vågar ställa om solskydd

Annons