4 trender för ett fräschare leende

17 feb, 2012 
Annons

Blekning, fasader, förlängning… Här är metoderna som ger dig ett vinnande leende!

Nu är det inte bara färgen på tänderna som är i fokus. Här är de nya trenderna för det perfekta leendet!

Vi vallfärdar till tandläkare för att bleka tänderna Hollywoodvita. Allt för att se fräschare, yngre och snyggare ut. Men det är långt ifrån alltid en blekning har den uppfräschande lyfteffekt vi förväntar oss.

– Ofta är det helt andra faktorer än färgen som gör att tänderna ser gula och slitna ut. En mörk tand med rätt form kan faktiskt ge ett bättre helhetsintryck än en vit tand med fel form, säger tandläkaren Fredrik Wennerlund på Team Wennerlund i Ängelholm.

Han är medlem i SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry och har kosmetisk tandvård som specialintresse.

I dag är det just formen på tänderna som står i fokus och tandläkarna arbetar alltmer med så kallad smile-design, då man till exempel rättar till ett snett bett eller en ojämn tandrad. Bara genom att ändra längden på tänderna kan man få ett helt nytt utseende.

Annons

– I allmänhet tycker vi att personer som visar mycket tänder ser yngre ut. Men när vi åldras faller överläppen ner över tänderna och döljer dem. Med en tandförlängning kan man därför föryngra utseendet en hel del, säger Fredrik Wennerlund.

En annan detalj som kan göra att man ser äldre och surare ut än nödvändigt är att tänderna inte följer underläppens linje. Är tänderna till exempel rakare än läppens kurva, uppfattas tänderna – och i förlängningen också vi – som mer slitna och äldre än vi är. Vad vi uppfattar som attraktivt hänger alltså till stor del ihop med tändernas symmetri och balans i förhållande till läpparna – och till och med till ögonen. 

För att föryngra leendet används flera metoder. Med skalfasader, vanligtvis i porslin, kan man ändra både färg och form. Men kosmetisk tandvård handlar förstås inte bara om att man ska se yngre ut. Genom att rätta till sitt bett och sneda tänder kan man till exempel slippa tandgnisslan och huvudvärk. Och skalfasader kan vara ett alternativ för den som drabbats av tanderosion efter att ha överkonsumerat sura livsmedel eller som har andra skador på tandemaljen.

Annons

Blekning

Att bleka tänderna är fortfarande den överlägset mest efterfrågade kosmetiska tandbehandlingen.

– De metoder som används i dag är i stort sett desamma som för några år sedan. Den enda skillnaden är att blekgeléerna har blivit bättre, säger Fredrik Wennerlund .  

Han rekommenderar i första hand tandläkarstyrd blekning med skena.

– Fördelarna är att man kan göra blekningen hemma när det passar och att man har en färdig skena som kan användas flera gånger. Det är också den mest ekonomiska blekmetoden.

Blekning med ljus, till exempel Zoom och Brite-Smile, gör inte tänderna vitare än blekning med skena, men det går snabbare.

– Använder man laser tar blekningen någon timme. När man använder skena gör man en kur under en vecka, säger Fredrik Wennerlund.

Pris:
Tandläkarstyrd blekning kostar från cirka 1 500 kronor per käke. En laserblekning kostar runt 3 000 kronor.

VARNING!
Fredrik Wennerlund varnar för att vissa slipande tandkrämer kan göra tänderna gulare i stället för vitare:´

Annons

– Under emaljen har vi dentin, som är gulare än emaljen. Slipande tandkräm är som svinto för emaljen och gör den tunnare och tunnare. Då lyser det gula dentinet igenom och tänderna ser gulare ut. Och när emaljen är så skadad  går det inte att bleka tänderna, säger han.

Skalfasader

Fasader finns i plast och porslin. Plast anses inte lika hållbart och kan behöva bytas ut efter cirka tio år. Porslinsfasader har ofta en livstidsgaranti.

Den nya fasaden placeras ovanpå den egna tanden, som först slipas ner något. Syftet är att göra så lite åverkan på tänderna som möjligt. Metoden används bland annat för att korrigera tändernas färg, form eller ställning och är ett alternativ för den som inte kan bleka tänderna på grund av emaljskador. Fasader kan också maskera skadade, slitna och svårt missfärgade tänder.

Fredrik Wennerlund arbetar med SACD-metoden där ansiktsform, mun och tänder först fotograferas och analyseras noga. Därefter kan patienten se tandmodeller och få en exakt bild av hur slutresultatet kommer att bli.

Annons

– Med den här metoden slipper man obehagliga överraskningar och felbehandlingar, säger Fredrik Wennerlund.

Skalfasader kan lossna om tänderna är ojämna och om man gnisslar tänder. Därför kan man behöva fixa till sådant som stör bettet först.

– Det är viktigt att det blir rätt gjort från början eftersom man inte kan sätta in fasader hur många gånger som helst, säger Fredrik Wennerlund.

– Först efter det sätter man in själva fasaderna.

Pris:
Skalfasader med SACD-metoden är något dyrare än vanliga skalfasader. Räkna med cirka 8 000 kronor per tand.

Tandförlängning/tandköttskorrektion

Att just tandförlängningar har blivit så populära är ingen slump. Enligt vissa tandläkare kan man se tio år yngre ut om man gör framtänderna någon millimeter längre.

Det kan göras på flera sätt, till exempel med en ny fasad eller genom att tandköttet höjs upp. När man förlänger tänder uppåt med ett så kallat tandköttslyft, skär man i stället bort en del av tandköttet med laser.

Annons

Pris:

Cirka 5 000 kronoe

Tandställning

Antalet vuxna med tandställning har ökat, inte minst i kändisvärlden där bland annat skådisen Tom Cruise och sångerskan Gwen Stefani setts med räls i munnen. Men även bland oss vanliga, dödliga har vuxenräls blivit en trend. En anledning är förstås att man vill kunna le utan att dölja sina sneda, trånga tänder, men också för att slippa biverkningar som tandköttsinflammation, käkproblem, huvudvärk och till och med smärta i nacke och axlar. 

– Visst kan man flytta på eller räta upp tänder även i vuxen ålder. Har man trånga tänder i fronten kan man till exempel få en liten tandställning bara för den delen av munnen, säger Fredrik Wennerlund. 

– Han berättar att det också finns flera typer av osynliga skenor. Tänderna kan också fixeras med en metalltråd på insidan.

Pris:
Vill man ha en tandställning som är helt eller delvis osynlig får man räkna med en kostnad på 20 000 kronor och uppåt.

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons