3 vanliga hårmissar du gör hemma - så undviker du dem!

Närbild på kvinna som har en sax i handen och klipper luggen själv.
5 tips för tjockt och glansigt hår
Slå på ljud

Hör du till dem som dragit dig för att gå till frisören under pandemin och fixat till håret själv hemma istället? Eller föredrar du  kanske att hålla i saxen och färgen själv, men är bara inte nöjd med resultatet.

Här berättar tre frisörer om några vanliga missar folk gör när de ska fixa håret själva – och vad du kan göra för att undvika dem.

Hur lyckas jag med hårfärgningen hemma?

När du färgar håret hemma med produkter du köper i en vanlig affär finns det risk att ditt hår tillslut skiftar i flera nyanser – och inte på ett avsiktligt sätt. Det beror på att det är svårt att få det jämnt och också på att det är svårare att lägga ny färg på hår som redan är färgat, enligt frisören Jeremy Graham. Här är hans råd för hur du får en snygg jämnt nyans vid hemmafärgningen:

Gör så här: Ett alternativ är att kolla med din frisör om hen kan blanda till den nyans du brukar använda – och så kan du applicera den själv hemma. Men om inte det funkar är Jeremy Grahams råd att du använder ett halvpermanent hårfärgningsmedel som tvättas ur efter ett tag. Då gör det inte lika mycket om du misslyckas. Hans tredje råd är att ta hjälp av en annan person. De största misstagen vid hemmafärgning sker, enligt honom, när gammal och ny färg överlappar varandra. Därför är det bäst att låta en annan person hjälpa till att bara färga rötterna – och låta resten av håret vara.

Hur klipper jag själv luggen snyggt?

Den vanligaste missen människor gör som klipper luggen själva är att de glömmer bort hur lite hår det är i luggen, enligt frisören Nina Ratsaphong. En klassiker är att man drar för mycket i luggen när man klipper den – med resultatet att den åker halvvägs upp i pannan när man släpper hårstråna. Här är hennes tips hur man klipper luggen snyggt framför spegeln hemma:

Gör så här: Först och främst dra inte i luggen när du klipper den, låt den hänga. Håll fast den med fingrarna och klipp under fingrarna, inte ovanför. Håret ska vara torrt. Blött hår ökar risken för att den blir för kort eftersom det drar ihop sig när det torkar. Ta lite i taget, hellre för lite än för mycket. Om det blev för lite kan du alltid ta en omgång till.

Hur döljer jag grå hårrötter bäst?

Det är svårt att färga bort grått hår hemma, enligt frisören Dawn Allmark. Hon tar som exempel en kund med brunt hår med grå inslag som skulle försöka sig på att färga bort det grå hemma, men valde en ljus nyans med highlights i affären – vilket resulterade i att håret i stort blev fint, men de utväxta hårrötterna fick en intressant blorange (blond korsat med orange) färg.

Gör så här: Låt bli att färga håret hemma. Testa istället att använda torrschampo. Om du använder det varje morgon kan du öka volymen på håret så att de grå hårrötterna knappt syns. Du kan också kombinera det med urtvättningsbara färgsprejer och puder för en ännu bättre effekt. Den som är blond kan testa att använda färgschampo med en aning rosa eller rosa guld i, tycker Dawn Allmark – det döljer det gråa och är inte permanent, utan tvättas ur.

Källa: The Guardian  Foto: TT

Läs mer:

Experten tipsar: Så döljer du kvinnligt håravfall

9 vanliga hårmyter – så mycket sanning finns det i dem

5 vanliga hårmisstag vi gör varje dag

Utvald läsning