HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

15 underbart vackra brudklänningar genom tiderna

12 mar, 2017 
AvIda Gustafsson
Här finns inspiration för dig som ska gifta dig eller om du bara vill titta på härliga brudutstyrslar. Vi har listat femton underbart vackra brudklänningar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Grace Kelly gifte sig 19 april 1956 med furste Rainier III av Monaco. Hon bar en klänning som var designad av kostymören Helen Rose vid amerikanska filmbolaget MGM och den nådde genast ikonstatus bland blivande brudar världen över.

Drottning Silvia bar en stilren kreation som Marc Bohan vid Dior designat vid bröllopet den 19 juni 1976 i Stockholm. Det långa släpet, som gick att ta loss från klänningen, bars av två lakejer.

När popstjärnan Justin Timberlake gifte sig med sin Jessica Biel bar hon en axelbandslös klänning i den för brudar ovanliga färgen rosa. Klänningenkom från modehuset Giambattista Valli. I en intervju med amerikanska Elle efter bröllopet berättade hon att hon aldrig längtat att stå brud i vitt, utan hon ville ha en romantisk och feminin känsla och att rosa därför var den färg som kändes rätt.

Bröllopet mellan den dåvarande senatorn John F Kennedy och Jacqueline Bouvier stod den 12 september 1953. Bakom klänningen stod den amerikanska societetens favorit-designer, afrikansk-amerikanen Ann Lowe. Klänningen tog åtta veckor att tillverka, men när det bara var 10 dagar kvar till vigseln drabbades Lowes ateljé av en översvämning som skadade både bruden och tärnornas klänningar. Men tillsammans med sitt team lyckades Ann Lowe att sy upp en helt ny klänning till Jacqueline, skriver NY Times.

Annons

Läs även Skapa den klassiska Jackie-looken – 8 shoppingtips!

När prins Carl Philip och Sofia gifte sig 13 juni 2015 stod den svenska designern Ida Sjöstedt för designen av brudklänningen i tre toner av vitt i helsiden och sidenorganza och applikationer i couturespets.

När Diana gifte sig med kronprins Charles i sagobröllopet den 29 juli 1981 bar hon en gigantisk brudklänning i sidentaft med broderier, volanger och paljetter och ett sju meter långt släp. Bakom designen stod David Emanuel som ville skapa en klänning som syntes i den stora kyrkan St Pauls Cathedral i London: ”Om du hade gjort ett subtilt litet nummer, hade det inte fungerat med en publik på 700 miljarder människor”, har han själv sagt enligt Harpers Bazaar. Vigseln som tv-sändes beskådades dock inte av miljarder människor, men ändå väldigt många: Enligt en uppskattning sågs vigseln 750 miljoner människor världen över.

När Lady Dianas äldste son prins William gifte sig med sin Kate Middleton den 29 april 2011, Catherine Middleton, bar hon en benvit skapelse med smalt liv, elegant vid kjol som var övertäckt i spetsar i irländska mönster. Bakom designen stod Sarah Burton vid brittiska modehuset Alexander McQueen.

Annons

När realitystjärnan Kim Kardashian och Kanye West knöt hymens band den 24 maj 2014 i italienska Florens bar hon en specialdesignad klänning som Riccardo Tisci vid franska modehuset Givenchy stod bakom. Spetsklänningen i sjöjungfru-snitt med den bara ryggutskurningen blev genast mycket omskriven av medier världen över. Till bröllopsfesten bytte hon Givenchy-klänningen till en djupt v-ringad klänning från modehuset Balmain.

När kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig den 19 juni 2010 skred hon in i Storkyrkan i en kortärmad pärlvit klänning i sidenduchesse med en rund ringning fram och en liten v-ringning i ryggen och ett fem meter långt avtagbart släp. Bakom designern stod Pär Engsheden skapat. Klänningen visas för närvarande på Stockholms slott i utställningen ”Kungliga brudklänningar 1976-2015” som pågår fram till den 23 april 2017.

Läs även 10 gånger kronprinsessan Victoria valde svenskt mode

Annons

Barack Obama och Michelle Robinson gifte sig den 3 oktober 1992. Michelles tidsenliga blommönstrade brudklänning hade bara axlar, ett försiktigt dekolletage och långa ärmar. På bilden är brudparet förevigat tillsammans med sina mödrar, till vänster står Marian Robinson och Ann Dunham står till höger.

Läs även 9 av Michelle Obamas vackraste galaklänningar

I Vor Frue Kirke, Köpenhamns domkyrka, stod vigseln den 14 maj 2004 mellan Mary Donaldson och kronprins Frederik. Mary bar en klänning som sytts av 24 meter sidenduchesse och organza och ett åtta meter långt släp. Bakom designen stod Uffe Frank som kallade ärmarna på klänningen för ”Kalla-ärmar” eftersom de har samma form som blomman med samma namn.

Det numera separerade paret Angelina Jolie och Brad Pitt gifte sig den 2 september 2014 i Frankrike. Angelina bar en klänning från Versace med broderier som föreställer teckningar som parets gemensamma barn ritat.

Annons

Läs även Se brudklänningarna från Vera Wangs nya kollektion

När norska kronprinsen Haakon gifte sig med Mette Marit Tjessem Høiby 25 augusti 2001 bar hon en klänning i 125 meter sidentyll. Bakom designen av klänningen med det sex meter långa släp, som fastnade i dörren på bilden ovan, stod stod norske designern Ove Harder Finseth.

När Mick Jagger och Bianca Jagger gifte sig i stadshuset i St Tropez den 12 maj 1971, bar hon en okonventionell brudutstyrsel i form av Yves Saint Laurents Le Smoking jacket, utan något under, en matchande kjol och en stor hatt. Outfiten gick genast till historien som en av den mest chicaste brudutstyrslarna i historien.

Den 8 juni ringde bröllopsklockorna för prinsessan Madeleine och Chris. Bakom klänningen i plisserad sidenorganza och chantillyspets och med ett fyra meter långt släp stod den italienska designern Valentino Garavani. På bröllopsfesten bytte Madeleine till en klänning som hon lånade av mamma Silvia, en gnistrande vit klänning från Nina Ricci som drottningen bar på Nobelfesten 2001.

Alla foton kommer från IBL

15 kreativa sätt att att ställa den stora frågan

Läs också: 15 kreativa sätt att att ställa den stora frågan

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons