Värken i benen försvann med barfotasulor

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Karin Rosengren Nilsson jobbar inom hemvården, ett arbete där hon nästan aldrig sitter stilla. På fritiden går hon ofta ut med hunden och tränar regelbundet olika pass: spinning, gympa, pilates och nya träningsformer. Det är viktigt för henne att vara aktiv i vardagen och kunna röra på sig obehindrat.

Men i november förra året såg allting annorlunda ut. Karin vaknade ofta mitt i natten av att det gjorde ont i benen. Smärtan fortsatte även på dagtid: på gymmet kunde hon inte stå upp på spinningcykeln utan att det gjorde ont i knäna. Karin hade då haft problem med sina ben i flera år.

– Jag testade stretching och massage, men krampen och spänningarna släppte inte. Jag ville inte gå till en läkare och få tabletter utskrivna, i stället försökte jag lösa problemet på egen hand, säger hon.

Karin hörde talas Barefoot Science, ett par sulor som förebygger och botar olika fot-, ben- och ryggkrämpor.

Sulorna har en upphöjning som ger ett rörelsemönster som kan jämföras med när man går barfota. Genom att följa ett träningsprogram, som går ut på att byta insatser i skorna med jämna mellanrum, bygger man upp styrkan i fotmusklerna. Det blir en jämn kraftfördelning genom lederna i foten och belastningen på fotens vävnader minskar. Avlastning gör det möjligt för skador att börja läka.

– Min dotter, som också har fotproblem, fick ett par sådana sulor av sin svärmor. Sulorna hjälpte henne mycket och då ville jag också prova, så jag beställde ett par. När jag först gick med sulorna kände jag att det var någonting som tryckte under foten, men det gjorde inte ont, säger Karin.

Resultatet lät inte vänta på sig. På nyårsafton samma år pratade Karin om sulorna med sina vänner, som lyssnade med stora öron. Redan då kunde Karin se en förbättring, en och en halv månad efter att hon lagt i sulorna i sina skor för första gången. Spänningarna och krampen hade blivit mindre och hon kände att knät inte belastades lika mycket som förut.

– Det var inte så att jag blev hjälpt från en dag till en annan, utan det kom smygande, plötsligt märkte jag att det inte gjorde ont att stå upp på spinningen längre. Det var jätteskönt! Jag sov också mycket bättre och slapp gå upp på natten för att det gjorde ont i benen. Sömnen är A och O för mig – jag blev mycket piggare och mådde verkligen bättre sedan jag börjat med barfotasulorna!

Trots att Karin ”bara” använt sulorna i några månader har de fått en självklar plats i hennes skor och när hon byter skor flyttar hon sulorna.

– Jag tror att det blir mest effektivt om de används kontinuerligt. Jag springer runt väldigt mycket på dagarna och därför använder jag numera sulorna jämt – hela dagen på jobbet, sedan på träningen och ja, alltid, säger Karin.

Karina Kalling, grundare till grossistföretaget Insoles som säljer Barefoot Science, berättar att sulorna kan användas mot de flesta fotproblem.

– Allas fötter är uppbyggda på exakt samma sätt, men våra förutsättningar för ett sunt rörelsemönster när vi går omkring är olika, beroende på exempelvis vikt och skor. Sulorna från Barefoot Science ger alla en möjlighet att få tillbaka ett naturligt steg och ger snabb lindring vid fotsmärta. Även hållning och balans förbättras, säger Karin Kalling.

 

AV: Sanne Waldner

Foto:

Redaktionens tips
Dela på: