Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Vaccinmålen flyttas fram – här är de nya datumen

01 apr, 2021 
vaccin datum covid 2021
Målet att alla vuxna i Sverige ska vaccineras innan midsommar kommer inte att kunna hållas, meddelar Regeringskansliet i dag. Här är de uppdaterade datumen för en första dos vaccin mot covid-19.
Annons
Se när en sjungande Dolly Parton får sin spruta med vaccin mot covid-19Brand logo
Se när en sjungande Dolly Parton får sin spruta med vaccin mot covid-19

När vaccinationerna mot covid-19 inleddes var prognosen att hinna vaccinera hela landets vuxna befolkning innan halvårsskiftet 2021. Men på grund av att vaccinerna inte levererats i den takt som man hade räknat med meddelar Regeringskansliet nu att Sverige inte kommer att klara av det uppsatta målet.

Finns inte tillräckligt många vaccindoser

– Det finns inte tillräckligt mycket vaccin för att kunna följa den ursprungliga planen. Men det är fortfarande så att vi så skyndsamt som möjligt ska erbjuda vaccination mot covid-19, säger socialminister Lena Hallengren.

Dessutom har man ändrat rekommendationerna för intervallen mellan vaccindoserna, där bland annat AstraZenecas vaccin visat sig ge bäst effekt med ett längre intervall mellan dos 1 och 2.

Annons

Nya datum för vaccinmålen

Därför går man nu ut med en uppdaterad prognos för när man hoppas att alla svenskar över 18 år samt personer i riskgrupp ska ha hunnit få sin första dos vaccin.

För personer över 65 år är målet att hinna vaccinera samtliga med en första dos senast 16 maj 2021.

Alla personer över 18 år som vill vaccineras, samt yngre personer i riskgrupp, ska få sin första dos senast 15 augusti 2021, enligt den nya överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och regioner.

Var fjortonde dag ska man ta fram nya prognoser om tillgång på vaccin.

Foto: TT

Annons